Nacrt strategije

Akreditovan proizvod konkurentan na svjetskom tržištu

  • 05.06.2019. 16:52

Akreditacija je važna, a novi Nacrt strategije koji obuhvata i uređuje ovaj proces, uskoro bi trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri. O tome kako da privredni subjekti akredituju svoje laboratorije i koji su najbolji načini za to, pričalo se u Vladi Republike Srpske.

"Sam proces akreditacije je veoma značajam kako domaće, tako i inostrano jer ono doprinosi slobodnom kretanju u protoku roba i usluga za šta je ovaj proces veoma značajan", kaže ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, Zlatan Klokić. 

Privrednici moraju znati da njihov proizvod može biti konkurentan na svjetskom tržištu samo ako je prošao dobru i kvalitetnu laboratorijsku analizu kroz kvalitetna mjerila, kaže direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić.

"Privredni subjekti koji imaju svoje proizvode koji izlaze na svjetsko tržište moraju dokazati da su njihovi proizvodi sigurni, da su visokog kvaliteta i vama je ovo klasično da prikažem. Ako imate u svooj proiizvodnji mjerilo koje je izuzetno tačno a da nije kalibrisano od strane akreditovanog tijela, takvo mjerenje vam uopšte ne znači i niko vam neće priznati da je taj proizvod mjeren sa takvim mjerilom", kaže direktor Privredne komore Republike Srpske, Pero Ćorić. 

"Institut za akreditaciju BiH je bilateralni potpisnik sa multilacionim potpisnicima evropske akreditacije i zahvaljujući tom statusu mi smo punopravni članovi svjetke organizacije u području ispitivanja, kalibracije i inspekcije. Tako da taj cestifikat u tim područjima važi u cijelom svijetu", kaže direktor Instituta za akreditovanje BiH, Željko Medak.

Svjetski dan akreditacije obilježava se svake godine 9. juna. Kao jedinstvenu globalnu inicijativu zajednički su ga pokrenuli Međunarodni akreditacioni forum i Međunarodna organizacija za saradnju u oblasti akreditovanja laboratorija s ciljem upoznavanja javnosti o značaju akreditacije. Sedmica akreditacije u BiH održava se od petog do desetog juna pojedinačnim skupovima u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.