Ozbiljan udarac

Američka ministarka finansija: Dedolarizacija dobija na zamahu!

  • 14.06.2023. 22:18

Američka ministarka finansija Dženet Jelen kaže da Vašington može očekivati postepeni pad udjela dolara u globalnim rezervama, pošto globalni pokret dedolarizacije dobija na zamahu.

Jelen je to izjavila u Komitetu za finansijske usluge američkog Predstavničkog doma u utorak, kao odgovor na pitanja o riziku izazvanom pooštravanjem američkih sankcija, piše RT Balkan.

Afričke zemlje ne žele da trguju u američkoj valuti: Dedolarizacija uz banku u kojoj Rusija ima udio

Afričke zemlje ne žele da trguju u američkoj valuti: Dedolarizacija uz banku u kojoj Rusija ima udio

"Trebalo bi da očekujemo u toku vremena postepeno povećanje udjela drugih sredstava u rezervama zemalja i prirodnu želju za diversifikacijom", rekla je Jelen.

Ona je priznala da je uvođenje sankcija motivisalo neke zemlje da traže alternativu američkoj valuti. Međutim, rekla je ona, ne postoje alternative koje bi mogle u potpunosti da potisnu dolar, naglašavajući da je "dolar i dalje najdominantnija rezervna imovina".

"Imamo duboko likvidna otvorena finansijska tržišta, snažnu vladavinu zakona i odsustvo kontrole kapitala koje nijedna zemlja nije u stanju da obezbijedi. Nijednoj zemlji neće biti lako da smisli način da zaobiđe dolar", uvjerena je Jelen.

Sve manje dolara: Prvu isporuku ruske nafte Pakistan platio juanima

Sve manje dolara: Prvu isporuku ruske nafte Pakistan platio juanima

Ona je, takođe, izrazila zabrinutost zbog krize američkog duga, rekavši da ona podriva globalnu vjeru u sposobnost nacije da ispuni svoje dužničke obaveze, što utiče na reputaciju dolara. Njeni komentari dolaze usred rastućih napora različitih zemalja da se odreknu zavisnosti od američkog dolara i da trguju sopstvenim nacionalnim valutama.

Iranska TV Pres prenosi da svi pokazatelji pokazuju da je iznos američkih dolara u rezervama koje drže vanameričke centralne banke pao na najniži nivo i dodaje da je korišćenje američkog dolara kao oružja i nametanje američkih sankcija navodnim protivnicima, učinilo druge zemlje opreznim da koriste dolar u svojim finansijskim transakcijama.

Finansijsko ludilo se nastavlja: Amerika pozajmljuje još 1.000 milijardi dolara

Finansijsko ludilo se nastavlja: Amerika pozajmljuje još 1.000 milijardi dolara

Tako zemlje kao što su Iran i Rusija idu ka potpunom ukidanju dolara. Kina, glavni saveznik Irana i Rusije, i druge velike ekonomije u Aziji, uključujući Indiju i Maleziju, izjavile su da podržavaju takve projekte dedolarizacije. Dedolarizacija je ubrzana kada je Ministarstvo finansija SAD odlučilo da konfiskuje ruske devizne rezerve u američkim dolarima.

Ovo je navelo druge zemlje da preispitaju da svoje finansijske rezerve drže u američkim dolarima, jer su shvatili da bi njihova zemlja mogla biti sljedeća koja će biti maltretirana i oklevetana ako se ne pridržava spoljne politike SAD. Oni bi se mogli suočiti u najmanju ruku sa sekundarnim sankcijama.

Najveći rubin u istoriji aukcija prodat za 35 miliona dolara

Najveći rubin u istoriji aukcija prodat za 35 miliona dolara

"Mnoge međunarodne organizacije su, takođe, intenzivirale svoj multilateralni diskurs o ovoj temi, što je veoma značajno pošto su SAD pale u nemilost tolikog broja zemalja, od kojih većina gravitira ka istoku ili dalje od SAD", navodi iranska TV Pres.

Grupa zemalja BRIKS-a takođe je razgovarala o razvoju "multilateralnog novčanika" i valute specifičnog za BRIKS. SAD, najzaduženija država ikada, takođe ima krizu suverenog duga, što signalizira da možda idemo ka kolapsu američkog dolara.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: