Trgovina

Amerikanci u oktobru udvostručili uvoz iz Rusije

  • Izvor: B92
  • 08.12.2022.09:41

Američki uvoz iz Rusije se više nego udvostručio u oktobru uprkos ekonomskim sankcijama Vašingtona prema Moskvi, objavila je američka Kancelarija za statistiku.

Sjedinjene Države su u oktobru uvezle rusku robu u vrijednosti 732 miliona dolara u odnosu na 332,1 milion dolara u septembru, navodi se u izvještaju.

To je, ipak, znatno manje u poređenju s oktobrom 2021, kada su SAD uvezle robu iz Rusije u vrijednosti od 2,4 milijarde dolara, prenosi "Russia Today".

SAD su bile prošle godine peti najveći trgovinski partner Rusije u smislu ukupnog trgovinskog prometa.

Nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini u februaru, Vašington je uveo sankcije Moskvi, zabranivši uvoz neke ruske robe, prije svega ruskih energenata, ali i alkoholnih pića, morskih proizvoda, neindustrijskih dijamanata...

Američki uvoz iz Rusije je sve do avgusta 2022. godine bio u stalnom padu, nakon čega je zabilježio prvo mjesečno povećanje.

Prema statističkim podacima, najveća stavka u američkom uvozu ruske robe u oktobru bila su đubriva, čija je vrijednost čak nadmašila nivoe bilježene prije ukrajinske krize.

Druge velike ruske isporuke uključivale su gvožđe, čelik i obojene metale. Istovremeno, američki izvoz u Rusiju je u oktobru opao na 80,1 milion dolara sa 90,4 miliona u prethodnom mjesecu.

Poređenja radi, u oktobru prošle godine, SAD su u Rusiju izvezle robu u vrijednosti od 524 miliona dolara, prenosi "B92".