Предсједник Занатско-предузетничке коморе Бањалука

Арсић: Угоститељи не морају више да запошљавају школоване раднике

 • Извор: АТВ
 • 23.10.2023. 08:17

Предсједник Занатско-предузетничке коморе Бањалука Жана Арсић каже да је досадашњи закон стварао проблеме свим угосистељима јер је било обавезно да у ресторанима и хотелима раде конобари са завршеном угроститељском школом.

"У ово вријеме када је недостатак радне снаге, сви смо се сналазили како да обезбиједимо људе који ће радити у том сектору. Нормално када вам инспекција дође да они штите интересе државе и законе и траже доказ да су вам радници школовани. У неком периоду се то некако држало по страни, вршили смо интервенције да се не стварају проблеми јер онда би већина хотела и ресторана у Републици Српској морала да се затвори јер не би имали раднике", каже Арсић.

Он је захвална надлежном Министарству туризма и трговине које им је изашло у сусрет и разумјело проблеме у Републици СРпској што се тиче радне снаге, тако да је тај члан закона прилагођен ситуацији.

"Што се тиче запослења у угоститељству, прошле године у читавој Републици Српској школу је завршило само 65 конобара. Ове године је уписано 16 конобара само у Бањалуци, што је смијешно. Морамо нешто да урадимо да би младе људе анимирали да уписују угоститељску школу. Један конобар који ради у ресторану, мора да има пуно знања и што се тиче односа према госту и послужењу хране", каже Арсић.

Пратите нас и путем Вибера

 • 12:45 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

  ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Кето кухињица

  ''Кето кухињица

 • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.