Предсједник Занатско-предузетничке коморе Бањалука

Арсић: Занат доноси бенефите, то је стабилан сектор

  • Извор: АТВ
  • 23.10.2023. 08:34

Угоститељи очекују да ће помјерање границе за ПДВ бити изгласано до Нове године и да ће након тога ићи у имплементацију, каже у АТВ јутра Жана Арсић, предсједник Занатско-предузетничке коморе Бањалука.

"Трудили смо се у годину дана да промијенимо масу ствари, ту је било и помјерање границе за ПДВ. У јавности су пласиране разне информације. У разговору са господином Радованом Ковачевићем добила праве информације. Закон који је био припремљен и прошао прво и друго читање у Парламенту БиХ дошао је у Дом народа гдје је због тренутка и ситуација у читавој БиХ и става политичке сцене у Републици Српској да се сви закони скину са дневног реда док се не изгласа закон о Уставном суду. Ми у Републици Српској треба да схватимо да не можемо да имплементирамо закон о ПДВ-у, ни да живимо нормално ако тај Уставни суд руши комплетан поредак Републике Српске и свих људи који живе у њој. Тај закон је само скинут са дневног реда, он неће ићи на процедуру према Парламенту БиХ, него ће доћи на дневни ред у Дом народа. Надам се да ће до Нове године закон бити имплементиран. Немамо проблем са УИО, када закон буде изгласан у Дому народа ићи ће у имплементацију", каже Арсић.

Она поручује да ће то морати да се деси јер сви који послују у систему једва чекају да се та граница помјери на 100.000 КМ, мада је и то мало, па ћемо вјероватно тражити да се поново помјери граница.

Промјене у издавању

Промјене у издавању "стана на дан"

"Нон-стоп смо у контакту са привредницима. У четвртак је скупштина у Приједору, људи једва чекају да се то деси. Ако сте ограничени у пословању и морате да подигнете цијене у овом тренутку, наравно да би се то негативно пренијело у пословање. Многи би морали да отпусте раднике", каже Арсић.

Она каже да инсистира на подршци младим предузетницима и да у Републици Српској има сјајних људи који имају своје бизнисе и опстају у овом времену, а пријеко им је потребна помоћ државе. Такође, ријечи је било и о женском предузетништву.

"Није женска предузетница неко ко има фирму. Ми жене које смо у бизнису на било који начин спадамо у женско предузетништво. Немамо нашу базу и ово је одличан моменат да направимо удружење гдје ћемо окупити успјешне жене и ставити стуб тог женског предузетништва у Републици Српској. Имамо позиве из региона за сарадњу и баш због тога треба то да урадимо, да подигнемо на већи ниво, да заштитимо младе предузетнице барем савјетима или едукацијама. Жена је та која сервисира и дјецу и кућу и бизнис", каже Арсић и поручује:

"Вјероватно ће то бити нека секција која је везана за комору. Треба да чујемо како је то у региону. Имамо много позива за сарадњу и баш због тога треба да организујемо ту врсту секције женског предузетништва".

Арсић: Угоститељи не морају више да запошљавају школоване раднике

Арсић: Угоститељи не морају више да запошљавају школоване раднике

Говорећи о занатима истиче да у Републици Српској имамо обућара, али да немамо моделара који би то креирао по чему би обућар могао да ради.

"Мислим да сви треба да саму омладину и дјецу у основним школама почнемо да едукујемо што се тиче усмјеравања школовања. Да један занат може да донесе бенефите, да је то стабилан сектор. Можда не можете да се обогатите, али сваки занатлија можемо лијепо да живи од свог знања и својих руку. Ми ћемо покушати кроз различите едукације да донесемо младим људима знање о занатима и да покушамо да их усмјеравамо баш што се тиче школовања, да се види шта који занат доноси. Знамо да су сви унапређени, да један занатлија мора да говори и страни језик. Треба да заштитимо старе занате јер то је наше културно благо", каже Арсић. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.