Posljednja u nizu velikih farmaceutskih firmi

AstraZeneka tužila američku vladu

  • 26.08.2023. 13:42

Kompanija AstraZeneka je posljednja u nizu velikih farmaceutskih firmi koje su tužile SAD zbog zakona koji dozvoljava vladi da pregovara o cijenama nekih lijekova.

Britansko-švedska kompanija tvrdi da reforma, uvedena prošlogodišnjim zakonom o smanjenju inflacije, potkopava cilj drugog zakona, osmišljenog za podsticanje ulaganja u lijekove za liječenje rijetkih bolesti, prenosi Rojters.

Drugi proizvođači lijekova, uključujući Merk, Bristol Majers Skvib i Džonson&Džonson i američka farmaceutska lobistička grupa, već su podnijeli tužbe protiv reforme.

Izvršni potpredsjednik onkološke poslovne jedinice u AstraZeneki Dejv Fredrikson objasnio je da će zbog reforme pacijenti s rijetkim tegobama, koji su imali koristi od zakona imati "odložen pristup naučnim otkrićima" u poređenju s drugim dijelovima svijeta.

"Pacijenti s rijetkim bolestima i rakom zavise od visokorizičnog i malo vjerovatnog razvoja lijeka za koji je potrebno mnogo godina da se razvije i koji ima za cilj izlječenje", kazao je Fredrikson, prenosi Fajnenšel Tajms.

Iz američkog ministarstva zdravstva najavili su da će snažno "braniti predsjednikov zakon o pregovaranju o cijenama lijekova, koji već pomaže u smanjenju troškova zdravstvene zaštite za starije osobe i osobe s invaliditetom".

Proces bi trebalo ozbiljno da započne sljedeće sedmice, kada bi Centar za medicinske usluge trebalo da objavi spisak od 10 skupih lijekova koji će biti u fokusu pregovora.

Dodatni lijekovi biće uvršteni na ovaj spisak u narednim godinama.

Kongresna služba za budžet procjenjuje da će promjene donijeti uštede vrijedne milijarde dolara tokom decenija, prenosi Telegraf.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!