Klaudia Taner

Austrijska ministarka: Trećina Austrijanaca bi danima mogla biti bez struje

 • Izvor: klix.ba
 • 27.12.2022.20:37

Austrijska ministarka odbrane Klaudia Taner tvrdi da je vjerovatnoća nestanaka struje u dijelovima Evropske unije u bliskoj budućnosti vrlo velika.

"Moramo se pripremiti za nestanke struje u Austriji i Evropi", bezrezervno je upozorila Taner.

Taner je obznanila u intervjuu za njemački dnevni list "Welt" da očekuje kako će uskoro doći do velikih prekida u snabdijevanju strujom na području EU, prenosi "Kleine Zeitung".

"Pitanje nije hoće li, pitanje je kada će do toga doći", rekla je Taner.

Navela je da je rizik od širokog nestanka struje značajno porastao zbog rata u Ukrajini.

"Za (Vladimira) Putina su hakerski napadi na zapadni lanac snabdijevanja električnom energijom sredstvo hibridnog ratovanja. Ne bismo se trebali pretvarati da je to samo teorija. Moramo se pripremiti za nestanke struje u Austriji i Evropi", poručila je Taner.

Dodala je da bi se trećina austrijskog stanovništva mogla naći u situacijama da živi bez struje i do četiri dana.

"Vojska zbog toga do 2025. godine želi postaviti ukupno 100 samodostatnih vojarni koje same sebe mogu snabdijevati ​​dvije sedmice. Osim toga, trebali bi postojati takozvana sigurnosna ostrva, koji u hitnim slučajevima mogu biti kontaktne tačke za civilne pomagače i službenike za provođenje zakona", zaključila je.

 • 20:20 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Svakog ponedjeljka u 20 časova i 20 minuta na programu ATV-a za vas putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:00 Emisija: Ćirilica

  Svakog ponedjeljka u 21 čas na programu ATV-a možete da pratite emisiju „Ćirilica“ urednika i voditelja Milomira Marića.

 • 23:30 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.