Упозорење из индустрије челика

"Без јефтиног руског гаса Њемачкој пријети деиндустријализација"

  • 27.11.2023. 17:05

Њемачка се суочава са пријетњом растуће деиндустријализације, упозорио је извршни директор компаније "Салцгитер" Гунар Греблер.

Према његовим ријечима, ако произвођачи материјала, неопходних њемачкој индустрији, као што су челик или хемикалије, напусте Њемачку због високих цијена енергената, онда држава "ризикује да изгуби цијели производни ланац", пише "Фајненшел тајмс".

Откривено шта се прича у тајним круговима Запада: Оде Украјина у историју?

Откривено шта се прича у тајним круговима Запада: Оде Украјина у историју?

"Да сам слиједио примјер (њемачких извршних директора који су изјавили да намјеравају да инвестирају у иностранству), ми бисмо ову земљу деиндустријализовали", рекао је Греблер.

"Фајненшел тајмс" наводи да се од прошле године број њемачких индустријских компанија које су спремне да инвестирају у иностранству умјесто да проширују производњу у земљи удвостручио са 16 одсто на 32 одсто, што произилази из најновијег истраживања Њемачке трговинске и индустријске коморе. Они истичу да је на резултат анкете утицала забринутост за будућност без јефтиног руског гаса.

Маск спреман да учествује у обнови Газе:

Маск спреман да учествује у обнови Газе: "Хамас мора бити уништен"

Прелазак на зелену енергију не тече по плану

Ове примједбе долазе у тешком тренутку за њемачку индустрију, јер је неколико великих пројеката везаних за климу, као што су дуго очекивана улагања у жељезничку инфраструктуру, доведено у сумњу након што је влада замрзнула плаћања из фонда за климу и трансформацију.

Замрзавање је услиједило након одлуке највишег њемачког суда да је 60 милијарди евра додијељено фонду, дизајнираном да помогне индустрији декарбонизације, незаконито. Гроеблер је потврдио да је обезбјеђена милијарда евра субвенција које су обећале локалне власти за помоћ "Салцгитеру" да изгради постројења која могу да раде и на гас и на чистији водоник, упркос проблемима око климатског фонда. Компанија планира да први од ових погона покрене до 2026. године.

Могуће и до 100.000 отказа - Талас банкрота пријети грађевинском сектору у Њемачкој

Могуће и до 100.000 отказа - Талас банкрота пријети грађевинском сектору у Њемачкој

Њемачка индустрија челика даје гаји велику наду у будућу потражњу у Европи за такозваним зеленим челиком, јер улаже милијарде евра у транзицију која ће на крају довести до замјене гасних пећи технологијама које се ослањају на чист водоник и електричну енергију.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)