Direktor Banjalučke berze

Božić: Nema dovoljno potražnje koja bi hranila inflaciju

 • Izvor: Glas Srpske
 • 29.11.2022.07:53

Direktor Banjalučke berze Milan Božić rekao je da se početkom sljedeće godine može očekivati postepeno smanjivanje inflatornih pritisaka, jer sadašnji rast cijena ne prati rast plata i penzija, odnosno nema dovoljno potražnje koja bi hranila inflaciju.

Božić je dodao da već dolazi do smirivanja cijena energenata i međunarodnog transporta, što upućuje na postepeno uspostavljanje nove ravnoteže.

On smatra da je rast cijena energenata izazvao lančane poremećaje u većini djelatnosti, što je i osnovni uzrok inflacije u evropskim ekonomijama, ali to ne može dovesti do globalnog finansijskog kraha.

Na pitanje kako se globalna kriza odrazila na domaće tržište hartija od vrijednosti, Božić je odgovorio da tržište nije pratilo svjetsko u fazi ekspanzije, tako da je ovdje izostao pad koji je zabilježen na većini razvijenih tržišta.

"Može se čak primijetiti da je kod profitabilnih akcionarskih društava vidljiv povećan interes za ulaganje i određeni rast cijena akcija. Ove godine ćemo imati i značajan porast trgovanja obveznicama, jer je povećan broj emisija obveznica i trezorskih zapisa Republike Srpske. Osim toga povećan je i broj emisija korporativnih obveznica", rekao je Božić za "Glas Srpske". 

 • 13:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Emisija: Cirilica, R

  Emisija: Cirilica, R

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Serija: Slatke muke (R)

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.