ATV

Pomoćnik ministra za poljoprivredu

Bursać: Uočena žuta rđa na pšenici, uticanje na smanjenje prinosa

 • Izvor: SRNA
 • 29.05.2023. 15:58

Na parcelama na kojima je izostala pravovremena zaštita, uočena je intenzivnija pojava bolesti žuta rđa pšenice koja će uticati na smanjenje prinosa, a stručne službe su na terenu, izjavio je Srni pomoćnik ministra za poljoprivredu Republike Srpske Goran Bursać.

Bursać je istakao da je zdravstvena situacija zadovoljavajuća na parcelama gdje su na vrijeme sprovedene hemijske mjere zaštite.

"Na takvim parcelama list zastavičar je zdrav i neće biti negativnog uticaja na prinos. Žuta rđa je patogen koji se jako brzo širi. Vremenske prilike ove godine odgovarale su razvoju ove bolesti, a to su vlažno i prohladno vrijeme i temperatura između 10 i 20 stepeni", pojasnio je Bursać.

On je dodao da je napad ovog parazita intenzivniji na parcelama gdje se sijala pšenica po pšenici i gdje nije ispoštovan plodored, kao i na površinama na kojima poljoprivrednici zbog obilnih padavina nisu mogli na vrijeme da obave agrotehničke mjere zaštite.

Žuta rđa pokosila pšenicu u BiH

Žuta rđa pokosila pšenicu u BiH

Bursać je podsjetio da je Ministarstvo u prethodnom periodu upozoravalo poljoprivrednike da odrade preventivne tretmane za suzbijanje bolesti lista pšenice, te saopštavalo kada je došlo do pojave početnih simptoma ovog patogena, uz preporuke za suzbijanje.

Prema njegovim riječima, na području Lijevče polja na parcelama sa više od 100 linija različitih hibrida nije primijećena žuta rđa.

"Na pojedinim mjestima imamo pojačan intenzitet ove bolesti. Narednih dana kontrolama na terenu utvrdiće se tačno na kojim površinama se pojavila žuta rđa ili možda patogen koji liči na ovaj", naveo je Bursać.

On kaže da pojava žute rđe ne bi trebala značajnije da utiče na kompletan ovogodišnji prinos u Republici Srpskoj.

Tagovi:
 • 07:00 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (R) (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Lovački saveti

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 10:50 Teletrgovina

  Teletrgovina