Нови рекорд

Цифру тешко и написати: Државни дуг САД-а премашио 33 билиона долара!

 • Извор: Агенције
 • 19.09.2023. 15:13

Државни дуг Сједињених Држава први пут је премашио 33 билиона долара, објавило је Министарство финансија САД, преноси ТАСС.

На званичном сајту Министарства финансија наводи се да је на дан 18. септембра укупан износ јавног дуга 33,04 билиона долара, што је и нови рекорд за амерички национални дуг, који је 16. јуна износио 32 билиона долара.

Наиме, у јануару је премашена законска граница америчког дуга, која је износила 31,4 билиона долара. Као резултат тога, Министарство финансија било је принуђено да предузме хитне мјере. 

Посљедњих мјесеци америчка администрација позвала је Конгрес да повећа лимит дуга. 

Републиканци који контролишу Представнички дом сложили су се да подигну горњу границу дуга уз значајна смањења буџета.

Амерички предсједник Џозеф Бајден потписао је нацрт закона о повећању горње границе државног дуга, који је Конгрес одобрио 3. јуна. Ново ограничење биће достигнуто до 2. јануара 2025. године. 

Како је Бајден навео, ова иницијатива је спријечила економску кризу и колапс Сједињених Држава. 

Споразум, који ће обезбиједити 886 милијарди долара за одбрану, 121 милијарду долара за здравствену заштиту ветерана и 637 милијарди долара за друге програме који се не односе на одбрану у фискалној 2024. години (почевши од 1. октобра) Сенат је одобрио 1. јуна, а Представнички дом 31. маја.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

  ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина