Министарство пољопривреде

Цијена пшенице прати цијене у окружењу, принос изнад просјека

 • Извор: АТВ
 • 10.07.2024. 17:50

Тренутна цијена пшенице у Републици Српској прати цијене са берзи у окружењу, констатовано је данас у Бањалуци на састанку министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саве Минића са представницима удружења пољопривредника - произвођача пшенице.

На састанку је констатовано да се цијена пшенице у просјеку креће између 0,35 и 0,38 КМ по килограму, док има података да, зависно од квалитета, цијена достиже и преко 0,40 КМ по килограму, саопштено је из Министарства.

Овогодишњи принос пшенице креће се око шест тона по хектару, што је изнад вишегодишњег просјека, уз значајно бољи квалитет зрна у односу на претходне године.

На састанку је истакнуто да ресорно министарство обезбјеђује подстицаје од 500 КМ по хектару за производњу пшенице, те додатних 80 КМ по хектару рагресирани дизел, односно укупно 580 КМ по хектару за произвођаче, што је оцијењено као значајна подршка.

Према подацима ресорног министарства, те произвођача, овогодишња сјетва пшенице је била јефтинија 40-45 одсто у односу на прошлогодишњу, што уз овогодишњи принос и квалитет пшенице, те подстицаје ресорног министарства, произвођачима може да обезбиједи приходе од најмање 1.000 КМ по хектару.

На састанку је било говора о овогодишњој производњи пшенице, те подстицајима које ресорно министарство пружа произвођачима.

Пратите нас и путем Вибера

 • 12:45 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

  ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Кето кухињица

  ''Кето кухињица

 • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.