Obaraju rekorde

Cijene namirnica i dalje divljaju

  • Извор: АТВ
  • 11.09.2022. 18:51

Cijene osnovnih životnih namirnica divljaju. Ulje, brašno, mlijeko i hljeb već nekoliko mjeseci obaraju rekorde. Prognoze govore da bi mlijeko moglo da dostigne cijenu litre goriva od oko tri marke. Cijene rastu ne samo u Republici Srpskoj i BiH, već i Svijetu. Toga su svjesni i građani. Namirnice manje više, ali cijene goriva i dalje su im trn u oku.

"Koliko treba toliko kupujem još uvijek imam dovoljno. Pa gorivo, to je gorivo od kupovine te. Mislim da je takva situacija u svijetu pa mora biti i kod nas. I onda mladi malo vole poljoprivredu, slabo vole a o toga se živi.  Stvarno ne pratim, nemam pojma, vjerujte mi", rekli su građani.

Rast cijena pomno prate u udruženjima potrošača. Ima, kažu, trgovaca koji i dalje zloupotrebljavaju svjetsku krizu. Dodaju da problem stvaraju i građani, koji prave zalihe. 

"Svjedoci smo da se ovih dana priča o ovom poskupljenju mlijeka u Srbiji I da će biti nestašica. Mislim da smo preuranjeno ušli u tu priču. Mislim da smo preuranjeno ušli u ovu priču i da smo preuranjeno počeli praviti zalihe ili tu neku vještačku krizu iz koje proizilazi da će svi podizati cijene mlijeka i mliječnih proizvoda", rekao je rekao je Murisa Marić iz Udruženja za zaštitu potrošača "Don".

Kontrolu tržišta komplikuju i BH procedure. I dok druge države pronalaze bilo kakva rješenja, u BiH ih nema ni na vidiku. 

"I zbog složenosti BH sistema vidimo da nemamo ni smanjenje akciza na gorivo ni uvedene diferencijalne stope PDV-a za koju je ako se ne varam i rečeno da će i biti primjenjena. Ali opet kažem, zbog samog sistema u kojem se nalazimo ona do danas još nije zaživjela", rekao je Dušan Srdić, iz Udruženje za zaštitu potrošača "Reakcija".

U Republici Srpskoj, tvrde nadležni, nama razloga za paniku. Tržište je, kažu, stabilno. 

"Kako je krenula korona i kriza u Ukrajini prvo pitanje koje se postavljalo u narodu je da li će biti dovoljno hrane. Poljoprivreda je u posljednjem periodu došla u zenit interesovanja. Mi zaista ne trebamo da brinemo, naša poljoprivreda je stabilna uz sve poteškoće u protekle tri godine", rekao je Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Što se nesavjesnih trgovaca tiče, u proteklih pola godine, kažnjeni su sa više od 400.000 maraka. Uglavnom zbog podizanja marži. 

Тагови: