Obaraju rekorde

Cijene namirnica i dalje divljaju

 • Izvor: ATV
 • 11.09.2022. 18:51

Cijene osnovnih životnih namirnica divljaju. Ulje, brašno, mlijeko i hljeb već nekoliko mjeseci obaraju rekorde. Prognoze govore da bi mlijeko moglo da dostigne cijenu litre goriva od oko tri marke. Cijene rastu ne samo u Republici Srpskoj i BiH, već i Svijetu. Toga su svjesni i građani. Namirnice manje više, ali cijene goriva i dalje su im trn u oku.

"Koliko treba toliko kupujem još uvijek imam dovoljno. Pa gorivo, to je gorivo od kupovine te. Mislim da je takva situacija u svijetu pa mora biti i kod nas. I onda mladi malo vole poljoprivredu, slabo vole a o toga se živi.  Stvarno ne pratim, nemam pojma, vjerujte mi", rekli su građani.

Rast cijena pomno prate u udruženjima potrošača. Ima, kažu, trgovaca koji i dalje zloupotrebljavaju svjetsku krizu. Dodaju da problem stvaraju i građani, koji prave zalihe. 

"Svjedoci smo da se ovih dana priča o ovom poskupljenju mlijeka u Srbiji I da će biti nestašica. Mislim da smo preuranjeno ušli u tu priču. Mislim da smo preuranjeno ušli u ovu priču i da smo preuranjeno počeli praviti zalihe ili tu neku vještačku krizu iz koje proizilazi da će svi podizati cijene mlijeka i mliječnih proizvoda", rekao je rekao je Murisa Marić iz Udruženja za zaštitu potrošača "Don".

Kontrolu tržišta komplikuju i BH procedure. I dok druge države pronalaze bilo kakva rješenja, u BiH ih nema ni na vidiku. 

"I zbog složenosti BH sistema vidimo da nemamo ni smanjenje akciza na gorivo ni uvedene diferencijalne stope PDV-a za koju je ako se ne varam i rečeno da će i biti primjenjena. Ali opet kažem, zbog samog sistema u kojem se nalazimo ona do danas još nije zaživjela", rekao je Dušan Srdić, iz Udruženje za zaštitu potrošača "Reakcija".

U Republici Srpskoj, tvrde nadležni, nama razloga za paniku. Tržište je, kažu, stabilno. 

"Kako je krenula korona i kriza u Ukrajini prvo pitanje koje se postavljalo u narodu je da li će biti dovoljno hrane. Poljoprivreda je u posljednjem periodu došla u zenit interesovanja. Mi zaista ne trebamo da brinemo, naša poljoprivreda je stabilna uz sve poteškoće u protekle tri godine", rekao je Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Što se nesavjesnih trgovaca tiče, u proteklih pola godine, kažnjeni su sa više od 400.000 maraka. Uglavnom zbog podizanja marži. 

Tagovi:
 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija:Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.