Gradonačelnik Trebinja

Ćurić: Nakon odustajanja Njemačke, Srpska će naći druge načine finansiranja projekata

  • Извор: СРНА
  • 12.08.2023. 16:11

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić izjavio je Srni, povodom odluke Njemačke da obustavi četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj, da će Srpska naći druge načine finansiranja, ponovo pokrenuti procedure i krenuti u nove projekte.

"Nije lako, pogotovo kada sprovedete sve procedure, izaberete izvođača i neko onda kaže - nećemo to da podržimo. To je neozbiljno i neodgovorno i govori o njima, a ne o nama", rekao je Ćurić.

On je naglasio da Srpska krupnim koracima korača naprijed, posebno u energetici.

Ćurić je podsjetio da su se ti projekti pravili 50 godina, a da je sada počela njihova realizacija i za njih su okupljeni timovi ljudi, a da neko pokušava to da zaustavi.

"Izražavam sumnju, ali ako je to istina treba javno da se kaže da je država Njemačka u problemima i da ne može finansijski da isprati projekte ovdje. Ako imaju finansijskih problema, neka javno kažu, a ne da govore da naše projekete ne podržavaju iz ovih ili onih razloga, pa ako možemo pomoći ćemo im, ali im sigurno im nećemo odmagati, jer smo kao narod tako vaspitani", rekao je Ćurić.

On je istakao da su ovo ključni trenuci za Republiku Srpsku da nastavi da se razvija u saradnji sa onima koji joj misle dobro, poput Srbije i Crne Gore, sa kojom su vraćeni dobri odnosi od ranije.


Gužve na više graničnih prelaza: Pogledajte gdje su duža zadržavanja

Gužve na više graničnih prelaza: Pogledajte gdje su duža zadržavanja

"Pustite nam da radimo, da omekšamo granice u regionu, otvorimo protok ljudi i roba, lakši prolaz turista, da se realizuju projekti poput Aerodroma u Trebinju za koji imamo investitora", rekao je Ćurić.

On je podsjetio da neke odluke o izgradnji Aerodroma Trebinje zavise od zajedničkih organa koji, kako kaže, u stvari i nisu organi BiH, nego neki strani faktori koji pokušavaju da upravljaju nama.

Iz njemačke Ambasade u BiH ranije je saopšteno da je Vlada Njemačke odlučila da obustavi četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj čija je ukupna vrijednost 105 miliona evra.

U saopštenju se precizira da je riječ o projektima rehabilitacije Hidroelektrane "Trebinje", faza tri i četiri, Vjetroparka "Hrgud" i zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)