Рачуница

Да ли је исплативије хранити свињу за свињокољ, или је купити

  • Извор: Српскаинфо
  • 05.12.2023. 11:30

Средњи и мали узгајивачи свиња годинама се сусрећу са разним проблемима, али поред њих у друштву постоје и људи који животиње гаје за сопствене потребе, а не за продају.

Некада се у прошлости овај вид узгоја стоке сматрао уштедом, а да ли је и данас тако или ја само гаранција да знамо какво месо заправо једемо.

Свједоци смо да су се људи прије неколико деценија много више бавили пољопривредом него данас, некада скоро да није било њиве без посијаног жита; пшенице, кукуруза, јечма и зоби.

Свиња се тада могла хранити правом природном храном коју произведе домаћин.


Почела сезона свињокоља, скупљи него икад

Почела сезона свињокоља, скупљи него икад

А данас, домаћинства и која се одлуче за узгој свиња, принуђена су да купују храну за стоку, те свиње хране концентратом, кукурузном прекрупом, кукурузом, јечмом, зоби и вишком хране која остане једној породици.

Свака ова ставка кошта, па се поставља питање да ли је месо од животиње из сопственог дворишта спас за новчаник једне породице или ипак није.

Како би дали мали увид у то колико кошта да се отхрани свиња за сопствене потребе, а не за продају, портал "Српска инфо" провјерио је колико једно домаћинство мора мјесечно да одвоји новца да би прехранило свињу.

"Да би до сезоне свињокоља отхранили свињу да буде тешка од 150 до 200 килограма, прасе је потребно купити у току децембра или јануара и онда хранити наредних 10, 11 мјесеци. Прасе најчешће купујем од 25 или 30 килограма, цијена је задњих година у току сезоне слава и празника око 10 КМ по килограму живе ваге, тако да у старту за прсе дајем од 250 до 300 КМ", рекао је за поменути портал Вид Гавриловић из бањалучког насеља Пријечани, који годинама узгаја свиње за чланове своје породице.

Додао је да прасе док је мање, тачније до неких 50 килограма храни концентратом, кукурузном прекрупом, кукурузом, јечмом и сојом у малим количинама, те храном која им остане у кући.


Крдо дивљих свиња упало у село, уплашени мјештани вриштали

Крдо дивљих свиња упало у село, уплашени мјештани вриштали

"Око 100 килограма кукуруза кошта 60 КМ, слична цијена је и јечма, врећа концентрата се креће од 10 до 15 КМ. Свиња да би добила килограм на тежини, мора појести од 3,5 до четири килограма хране. Тако да ја мјесечно за храну издвајам од 70 до 80 КМ", објаснио је Гавриловић.

Овај домаћин је рекао да током љета и јесени, поред хране коју купује за свињу, храни је и травом, а кува и кромпир, тиквице и бундеве које бере у својој башти.

"Свиња када пређе 100 килограма тежине, онда је најбоље хранити кукурузима, јечмом, пшеницом и зоби", објаснио је овај домаћин.

Овај домаћин је за прасе од 30 килограма издвојио 300 КМ у јануару ове године, мјесечно за товљење свиње извајао је од 70 до 80 КМ, животињу је хранио око 11 мјесеци, тако да га је на годишњем нивоу товљење свиње коштало око 1.100 КМ.

У овај износ није урачунат његов рад, јер свињу храни око три пута на дан, уз то је морао изградити објекат за свињу, који редовно чисти и одржава, а некад је неопходан и долазак ветеринара.


Мајка троје дјеце за три пута успјела да смањи трошкове

Мајка троје дјеце за три пута успјела да смањи трошкове

"Скупо јесте, али сматрам да је најбоља и најздравија опција када човјек има прилику да сам ухрани свињу за потребе своје породице. Јер знате како је храните и какво месо једете", рекао је Гавриловић.

Када се купује, просјечна цијена товљење свиње је 5,50 КМ по килограму живе ваге.

Да бисте купили свињу од 150 до 200 килограма треба да одвојите од 825 до 1.160 КМ.

Долазимо до закључка да се цијена не разликује пуно, само што у случају да хранимо свињу, више радимо, али новац дајемо “на рате” и знате како сте хранили животињу, а у случају да се одлучите купити утовљену свињу, тада новац дајете у комаду.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска