Александар Бранковић

Директор СЕТ-а за АТВ: Све спремно за Самит, ове године уведена једна новина

  • Извор: АТВ
  • 18.03.2024. 08:07

Александар Бранковић, директор Самита енергетике Требиње, рекао је за АТВ да је све спремно да за овај Самит али и да су оборени рекорди по броју учесника.

Самит почиње у сриједу, 20. марта, а ова два дана организатори користе за техничке припреме самог самита у Сали Културног центра у Требињу.

Ове године СЕТ се одржава под слоганом „Енергетска повезаност Западног Балкана“  и то је најважнија тема на самиту са којом ће он бити започет у сриједу у 12 часова.

„Ту су и све остале теме које се тичу и развоја енергетских мрежа, прикључење обновљивих извора енергије на мрежу, сајбер сигурности у енергетици, трговање електричном енергијом и, можда најактуелнија тема, како управљати властитим соларним електранама на крововима кућа, о чему ће се причати у петак. То су само неке од тема које ће ове године обиљежити Самит енергетике“, рекао је Бранковић за АТВ јутро.

Као и сваке године, СЕТ окупља најзначајније људе из области енергетике у региону. Учесници долазе из 11 земаља, пријављено је 784 учесника, 184 компаније, што је, како каже Бранковић, импозантан број и додаје да су ове године оборени сви рекорди по питању учешћа и пријава учесника.

„Долазак на Самит је значајан за све људе из области енергетике. Сам податак да се сваке године враћају у све већем броју значи да смо као организатори урадили праву ствар везано за одабир тема, и због тих тема људи нам се радо враћају. Што се тиче Града Требиња, око хиљаду људи који  у ова три дана долази према Требињу сигурно су прави вјесник почетка туристичке сезоне у граду. Сигурно је да то помаже хотелијерима и угоститељима да виде каква ће сезона бити. Март је иначе празан мјесец, ми то попунимо, тако да помажемо и туристичку привреду“, истакао је он.

Учеснике очекује седам панел дискусија и три разговора један на једна. Све панеле воде еминентни стручњаци из региона. Ове године је уведена и једна новина.

„У петак ћемо од 12 часова пустити улаз за све заинтересоване људе који нису акредитовани да чују панел на тему соларних електрана на крововима кућа, да људи виде како то функционише у пракси и да се могу мало упознати са том новином која слиједи“, рекао је Бранковић.

Пратите нас и путем Вибера