Кристалина Георгијева

Директорица ММФ-а упозорила да се не жури са обарањем камата

  • Извор: СРНА
  • 01.02.2024. 22:43

Међународни монетарни фонд (ММФ) види већи ризик за глобалну економију уколико централне банке почну да снижавају каматне стопе прерано, него да се "мало" закасни, изјавила је генерални директор ове институције Кристалина Георгијева.

Федералне резерве САД, Европска централна банка и друге централне банке одржавају каматне стопе на повишеном нивоу у посљедњих неколико мјесеци у покушају да инфлацију врате на циљаних два одсто, након раста цијена послије пандемије.

"Наш тим се осврнуо на историју и закључак који је извукао је да је ризик од прераног попуштања већи од ризика да се мало закасни", рекла је Георгијева новинарима у Вашингтону.

Она је позвала централне банке да, са друге стране, не одржавају круто каматне стопе ако то не морају и да поступају у складу са подацима, пренио је АФП.

Пошто инфлација сада опада у многим напредним свјетским економијама и привредама у развоју, пажња је усмјерена на то када би камате требале да почну да опадају, да би се стимулисале инвестиције и економски раст.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)