Srbija

Dnevnica 60 evra, radi se samo vikendom, a radnika sve manje

 • Извор: Мондо.рс
 • 24.04.2023. 08:56

Svjesni smo da je stres neizostavni dio naše današnje svakodnevice, tačnije posla. Rad sa "teškim" kolegama, suviše zadataka koji treba da budu odrađeni, kratki rokovi, nedefinisane radne uloge, nejasna komunikacija unutar kompanije i slično, samo su neki od stresora na poslu.

Svakom je njegova muka najteža, pa će često mnogi reći kako je njihov posao upravo najstresniji.

Ipak, istraživanje koje je trajalo punih 17 godina, kojim je obuhvaćeno 136.000 ispitanika različitih profila pokazalo je da je ipak najstresniji posao - posao konobara. Dejan Nikolić ovim poslom se bavi godinama, i da - slaže se sa rezulatatima ovog istraživanja.

"Posao konobara težak je i psihički, ali i fizički. Imate tu smjenu koju morate da odradite sa ancerom u rukama i sve vrijeme ste uglavnom na nogama. U objekat dolaze razni gosti, naravno većina ih je ljubazna i fino vaspitana, ali ima i onih koji su pod dejstvom alkohola ili narkotika, psihički nestabilni. Neki ne žele da idu kući. Sa svim tim konobar mora da izađe na kraj. Da sve 'hendluje' i da sve u lokalu bude u redu", kaže za RINU Dejan.

Da li zbog težine posla, ili možda ne tako dobre zarade on otkriva da je danas jako teško naći konobara uopšte, a tek onog dobrog - to je već nemoguća misija. Mladi se sve rjeđe odlučuju da rade u ovoj karici ugostiteljstva.

"Plata konobara u Srbiji kreće se od nekih 50.000 do 60.000 dinara. Dosta konobara se odlučuje da radi samo veselja, jer su tu dnevnice do 60 evra, a radi se samo vikendom. Dosta njih se povlači iz posla. Konobar mora prije svega da bude ljubazan, sa prijatnim pristupom prema gostu, ali i da bude brz kako se na uslugu ne bi dugo čekalo. Sve to utiče da posao bude jako stresan i to će moje kolege potvrditi. Tako da ne čude rezulatati pomenutog istraživanja", dodaje Dejan.

Takođe, prema istraživanjima konobari usljed stresa doživljenog na poslu imaju 58 odsto veći rizik od srčanog i moždanog udara, a nerijetko upravo zbog ovog faktora češće posežu za alkoholom i cigaretama.

Тагови:
 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.