Analitičari upozoravaju

"Do 2027. više od 50.000 malih prodavnica širom SAD biće zatvoreno"

  • Извор: Агенције
  • 01.06.2023. 09:06

U proteklih godinu dana, širom Amerike zatvoreno je više od 2.000 prodavnica iz svih sektora, i to je tek početak, upozoravaju stručnjaci.

Analitičar investicione banke UBS Majkl Laser upozorio je da je u trećem kvartalu 2022. godine (što su najsvježiji podaci) zatvoreno 1.500 prodavnica, a da će taj broj ove godine biti "značajno viši".

CNN nije čuo snimak, ali znaju: Tramp navodno priznao da je zadržao tajni dokument?

CNN nije čuo snimak, ali znaju: Tramp navodno priznao da je zadržao tajni dokument?

"Vjerujemo da će se ovaj trend nastaviti u godinama koje dolaze, sa potrošačima koji će se prebaciti na onlajn trgovinu. Pošto su maloprodajne prodavnice koje slabo rade, zatvorene, to bi trebalo da pomogne produktivnosti prodavnica na preživjelim lokacijama", navodi se u izvještaju UBS i predviđa da će se u narednih pet godina "još 50.000 prodavnica od oko 940.000 radnji u SAD biti zatvoreno".

"Ovo jednostavno implicira da će do kraja 2027. biti pet odsto manje prodavnica. To će koristiti velikim, dobro kapitalizovanim prodavcima na malo", dodaje se u izveštaju, a prenosi RT Balkan.

Podržavamo multipolarni režim globalne valute: EU pozdravlja kraj petrodolara?

Podržavamo multipolarni režim globalne valute: EU pozdravlja kraj petrodolara?

Drugim riječima, baš kao i kod američkih banaka, veliki igrači će biti samo veći dok će mali potonuti.

Najugroženiji su manji lanci, s obzirom da ove firme obično imaju manji pristup kapitalu potrebnom za ulaganje u razvoj robusne višekanalne ponude.

Od 2020. godine, 57 odsto maloprodajnih objekata vode firme sa manje od 20 zaposlenih, a 68 odsto  lanci sa manje od 500 zaposlenih. Ovi manji lanci su izgubili 40.000 prodavnica u posljednjih 10 godina, dok su lanci sa 500+ zaposlenih otvorili novih 17.000 prodavnica.

Izvještaj

Izvještaj "Dojče banke": Američku ekonomiju pogađa recesija sa vjerovatnoćom od 100 odsto!

Situacija bi, navode analitičari, mogla da bude još gora.

Pretpostavka je da će se rast maloprodaje biti četiri odsto godišnje, što je u skladu sa dugoročnim trendom. Međutim, produžena recesija u SAD bi mogla da poremeti rast, spusti ga na tri odsto, što bi rezultiralo zatvaranjem od 70.000 do 90.000 prodavnica.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!