Ciljevi skoro ostvareni

Dobri rezultati HE Višegrad u prvoj polovini godine

  • Извор: АТВ
  • 16.07.2023. 19:12

Obilne kiše su pomogle da hidrologija bude i više nego zadovoljavajući, što je rezultiralo da višegradska Hidroelektrana da u prvoj polovini godine proizvede 820 od ukupnih 910 GWh, koliko je planirana proizvodnja električne energije za ovu godinu.

"Za prvih pet i po mjeseci smo proizveli koliko 2020 za cijelu godinu. Sve je to zahvaljujući jako dobroj hidrologiji, koja je primjetna ove godine i svakako jako dobroj pogonskoj spremnosti HE na Drini i samog objekta, koja može da isprati svu tu proizvodnju, odnosno da nemamo gubitaka u smislu prosipanja vode", kaže Darko Andrić, izvršni direktor za proizvodnju i upravljanje HE Višegrad.

Remont na HE, koji je počeo početkom jula, obavlja 90 odsto radnika osposobljenih za sve vrste poslova na ovoj brani, a 10 odsto poslova obavljaju specijalizovane firme. Remont spada u  posljednju fazu godišnjeg, najzahtjevnijeg posla, a to je provjera i zamjena svih dijelova koje osiguravaju nesmetan rad HE na Drini. 

Narednih dana još toplije, beton pod nogama topi đonove

Narednih dana još toplije, beton pod nogama topi đonove

"Kod nas je počeo redovni godišnji remont početkom jula, koji traje po proceduri od prvog jula do 30. septembra. Tako je planiradno da ide 30 dana po jednoj mašini, odnosno jednom agregatu. Prvo smo krenuli sa agregatom broj 2, gdje imamo u planu da vadimo rotor generatora agregata, gdje smo u procesu zamjene hladionika nosećeg ležaja", kaže Dalibor Delić, služba mašinskog održavanja HE Višegrad.

Pored odličnih rezultata, višegradska HE nastavlja sa investiranjem u još tri objekta. Izgradnjom ovih objekata, još više će se povećati proizvodnja, a kako najjeftiniji kilovat u sistemu Elektroprivrede dolazi iz Višegrada, velika količina proizvodnje rezultiraće i više milionskim dobitkom.

Brat i sestra u razmaku od sat vremena dobili zvanje doktora medicine!

Brat i sestra u razmaku od sat vremena dobili zvanje doktora medicine!

"Mi imamo jednu veliku investiciju, a to je izgradnja HE na rijeci Bistrici. U pitanju su tri HE, koje realizujemo sa kineskim partnerom, u saradnji sa matičnim preduzećem Elektroprivredom Republike Srpske i Vladom Republike Srpske", kaže Nedeljko Perišić, direktor HE Višegrad.

Dobrim poslovnim rezultatima, koje bilježi HE na Drini, jedno su od najuspješnijih javnih preduzeća u Elektroprivredi Republike Srpske.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.