На подручју Лопара

Додик: Пронађене огромне количине магнезијума, заштитићемо наша налазишта

  • 16.02.2024. 14:59

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас на конференцији за новинаре у Бањалуци да су на истраживаном подручју Лопара, гдје постоје подаци о знатном присуству литијума, пронађене огромне количине магнезијума, чију ће експлоатацију Српска апсолутно заштитити у свом интересу.

Додик је рекао новинарима у Бањалуци да на овом простору постоји 94 милиона тона руде магнезијума, те да ће на том плану, уколико дође до експлоатације, бити позвани најбољи стручњаци да дају еколошке услове.

"А након тога наш услов биће да се направи фабрика за прераду и да се запосле наши људи, а приход да се дијели `ал пари` или што равноправније што може помоћи у бржем доношењу инвестиционих одлука. Минимално наше учешће биће 40 до 49 одсто ради што бржег доношења наведених одлука", рекао је Додик.

Он је рекао да ће се учешће договарати са локалним заједницама Српске, јер је то републичка и не може бити имовина БиХ.

"Нећемо дозволити да неко у Европи не поштује еколошке стандарде, извлачи руду, тјера је на вагоне и вози на прераду, а да остави неке рупе. Неће моћи, та рупа мора бити санирана и уређена у складу са еколошким стандардима. Ако нећете, нек она стоји, али видимо велики интерес за то међународних фактора", рекао је Додик и додао да на том плану нипошто и никада неће бити допуштена централизација имовине на нивоу БиХ.

Додик је рекао да се концесије на овом плану могу давати само партнерима који имају тржиште и технологију, те који ће задовољити интересе локалних заједница.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм