Министар енергетике

Ђокић на Форуму у Русији: Неопходно осигурање стабилности у енергетском сектору

  • Извор: АТВ
  • 04.12.2023. 14:36

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић данас и сутра борави у Нижњем Новгороду у Руској Федерацији, гдје, на позив представника владе ове области, учествује на Међународном форуму одрживог развоја "СО.ЗНАНИЕ".

Министар Ђокић је данас на поменутом форуму учествовао на пленарној сједници на којој је разговарано о значају развоја технологија за укупан економски раст земље, као и доприносу који оне дају модерним токовима у области енергетике. Учесници пленарне сједнице су разговарали и о савременим индустријским концептима одрживог развоја те значају обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности за постизање истог.

"Велика ми је част и задовољство што имам прилику да присуствујем овако великом догађају. На панелу смо разговарали о томе како да земље у данашњим, битно измјењеним геополитичким околностима, на најбољи начин сагледају нова рјешења за развој иновативног потенцијала и технолошког суверенитета, преоријентацијом трговине на нове динамичне регионе и тржишта, повећањем индустријских стопа и капацитета, као и обезбјеђењем прилива дугорочних улагања у инфраструктуру и високотехнолошко пословање", рекао је министар Ђокић.


Фејсбук сукоб СДС-оваца

Фејсбук сукоб СДС-оваца

Према његовим ријечима, овај међународни форум је јединствена платформа за дијалог између компанија и влада, која помаже властима да укључе компаније у рјешавање великих друштвено-економских и еколошких проблема, која подржава промјене и обезбјеђује прелазак на нови модел одрживог економског развоја.

"Стратешки дијалог је једини начин на који се може дугорочно осигурати потпуна енергетска безбједност и суверенитет. Једна од основних идеја водиља у том стратешком дијалогу треба да буде одрживи развој енергетског сектора, тј. принцип подмирења савремених потреба за енергијом, који ствара такав амбијент у енергетском сектору који овај принцип не доводи у питање ни за будуће генерације. Управо то је, између осталог, наглашено на данашњем форуму, та неопходност осигурања стабилне будућности, перспективности и конкурентности енергетског тржишта у ширем смислу", рекао је министар Ђокић.


Обратите пажњу: Мало познати симптом дијабетеса

Обратите пажњу: Мало познати симптом дијабетеса

На пленарној сједници су, осим министра Ђокића, учествовали и директорка за развој Центра за енергетику Русије Дијана Исламова, замјеник председника Одбора Државне думе за енергију Федералне скупштине Руске Федерације Јури Станкевич, директор Групе за оперативне ризике и одрживи развој Јевгениј Тананајко, руководилац Одјељења за производно машинство и одрживи развој компаније RusHydro Александр Крајевој и генерални директор компаније Watts Battery Јуриј Власов.

Министар Ђокић ће се током своје посјете Русији састати и са губернатором Нижњеновгородске области Глебом Никитином.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: