Trebinje

Nastavak SET-a: Kako se nositi sa visokim cijenama električne energije u regionu

  • Извор: СРНА
  • 23.03.2023. 07:45

U Trebinju se danas nastavlja Samit energetske budućnosti "SET Trebinje 2023" panelom "Kako se nositi sa visokim cijenama električne energije u regionu, snabdijevanje električnom energijom i izazovi daljeg razvoja tržišta električne energije".

Početak panela planiran je u 10.00 časova u Kulturnom centru Trebinje, najavili su organizatori.

Samit energetske budućnosti "SET Trebinje 2023" juče je otvorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je tom prilikom istakao da je Srpska jedini regionalni izvoznik električne energije i da izvozi oko 30 odsto svoje ukupne produkcije.

Dodik je naglasio da Srpska želi da bude dio napretka regiona i da će sigurno doprinijeti tome.

Na skupu se juče, između ostalih, obratio i ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto, koji je zahvalio za poziv za učešće na Samitu predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, istakavši da mu je uvijek zadovoljstvo boraviti u Srpskoj.

Sijarto je rekao da je u trenutnoj geopolitičkoj situaciji sa energentima bezbjedno snabdijevanje Mađarske prirodnim gasom nemoguće bez ruskih izvora tog energenta.

Samit, za koji se prijavilo 720 učesnika, održava se pod sloganom "Energetska stabilnost Balkana", a organizuju ga "Elektroprivreda Republike Srpske", grad Trebinje i preduzeće "SET Trebinje". Održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

U rad Samita uključeni su doslovno svi relevantni predstavnici energetskog sektora u regionu, vodeći ljudi domaćih kompanija i institucija koje oblikuju industriju, poslovni lideri i kreatori energetskih politika, te vrhunski domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti energetike.

Odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti učesnici Samita će tokom tri dana skupa imati priliku da čuju od gotovo 40 vodećih lidera u elektroindustriji iz zemalja regiona, koji učestvuju na osam odvojenih panela.

Na panelima će biti riječi o temama važnim za razvoj energetskog sektora i usklađenosti zakonodavstva u zemljama regiona u ovoj oblasti sa direktivama EU, energetskom politikom i procesom integracije.

Stručnjaci će na panelima razgovarati i o razvoju energetske infrastrukture, povezivanju u regionu, kako se nositi sa visokom cijenama energije u regionu, dekarbonizaciji, bezbjednosti energetskog sektora, kao i o održavanju energetskih postrojenja.

"Trendovi decentralizacije, digitalizacije i elektrifikacije veliki su potencijal za revoluciju elektroenergetskog sistema. Sve veći udio obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije i ujedno njihov uticaj na elektroenergetski sistem postavljaju sve veće zahtjeve na ubrzani razvoj samog sistema", navode organizatori.

Četvrti Samit energetike završava se sutra.