Trebinje

Drugi dan SET-a: Potrebno ulagati u nove objekte

  • Извор: АТВ
  • 23.03.2023. 19:23

Da bismo kvalitetno proizveli električnu energiju, moramo imati kvalitetnu prenosnu mrežu - poruka je sa drugog dana SET-a. Čulo se i da je potrebno što više ulagati u nove objekte. Prvi na redu treba da budu prenosni, pa onda proizvodni, poručuju stručnjaci. Ako hoćemo kvalitetnu energiju iz obnovljivih izvora, tu su preduslovi.

"Da bismo dekarbonizaciji dali maha u BiH, gdje smo u minusu, jer imamo velike stare termoblokove, htjeli - ne htjeli, oni će za koju godinu otići u prošlost, mi moramo to nadoknaditi novom, zdravom energijom, a da bi to imali, moramo imati kvalitetnu, stabilnu prenosnu mrežu koja će to sve primiti", kaže rukovodilac Sektora za tržište u Elektriprivredi Herceg Bosne Ervin Leko.

Lani je za subvecnije potrošača električne energije u Srpskoj izdvojeno 192 miliona KM. U ovoj godini imamo, tvrde, potpuno osiguranu proizvodnju. 

"Sa ovim novim investicijama gdje smo uveli izvođače radova, obnovljivi izvori energije, mi za nekih par gsina možemo očekivati otprilike 1.400 gigavatsati i to nam daje dodatnu sigurnost snabfdijevanja naših potrošača", kaže Izvršni direktor za snabdijevanje u Elektroprivredi Republike Srpske Zoran Vuković.

Balansna energija je budućnost, tvrdi direktor ERS-a. To, najprostije rečeno znači da imate stabilnu električnu energiju i za šporet i za sijalicu, da ne treperi. Da bi se do toga došlo, objašnjava Luka Petrović, potrebno je puniti i prazniti pikove, te praviti stabilnost u proizvodnji.

"Prije par godina ta balansna energija je koštala dva evra. Danas već fiksno košta 20 evra po megavat satu, a neki sati se prodaju i po 200 i više evra. Veliki je zadatak za sve elektroprivrede kako da obezbijede stabilnost u slučaju balansnog tržišta", kaže direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Organizatori zadovoljni i drugim danom. Poručuju, SET nudi široko znanje.

"Teme vrlo gledane i da su ljudi koji su došli u Trebinje imaće šta da nauče od stručnjaka i da čuju neka iskustva iz regiona koja im prenose stručnjaci iz regiona", kaže Aleksandar Branković, direktor SET-a.

Pričaju ti stručnjaci i da je sve više ekoloških zahtjeva koji se skupi. To će se odraziti i na održavanje stabilnog kilovatsata iz termoelektrana, pa će se cijena svake godine povećavati. Iz ERS-a poručuju da se to jedino može amortizovati započetim investicijama, solarnim i vjetroelektranama koje imaju niske cijene proizvodnje.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.