Mnogo prašine se diglo

ERS - Dokapitalizacija zbog završetka izgradnje HE Dabar

  • Извор: АТВ
  • 13.01.2022. 18:49

Mnogi su ovih dana pričajući o HET-u zamijenili teze, pokazali neznanje ali i pokušali prikupiti koji politički poena. Zato uprava Hidroelektrana na Trebišnjici pojašnjava da privatizacije preduzeća nema ide se u dokapitalizaciju, a sve zbog nastavka izgradnje HE Dabar. Akcije kupuje Elektroprivreda Republik Srpske uvjerava uprava HET-a dok sindikat kaže da ne brine.

"Pravo prvenstva kupnje imaće već postojeći akcionari. Vlada u svakom slučaju kroz ERS i fondove či je ona vlasnik će obezbjediti isti procenat učešća, dokupiće toliko akcija da u sumi starih i novih akcija  Vlada Srpske je i dalje vlasnik ovoga preduzeća  u vrijednosti  od 80 odsto", rekao je Goran Mišeljić, direktor HET-a.

"Ne radi se o idaji i prodaji nacionalnih resursa gdje bi normalno sindikat organizovao proteste nego se radi o dokapitalizaciji da bi se uradila HE Dabar", kaže Miloš Ninković, predsjednik Sindikata HET-a.

Da  u ovoj priči nema ništa sporno kažu i broker eksperti.

"To je jedan od vidova korištenja tržišta kapitala za prenos sredstava sa matičnog preduzeća na zavisna preduzeća. Svaki drugi vid prenosa sredstava ne bi bio u skladu ssa zakonom. Ovo nikako nije prvatizacija", ističe Dragana Garača, Monet broker.

Privatizacija 20 odsto ovog preduzeća bila je u vrijeme saadašnjih kritičara vlasti ostalih 80% je ostalo u vlasništvu Srpske. Najveći problem je što se u ovu priču uključila politika, pa su neki brže bolje krenuli sa kritikama i odmah na sva zvona najavili proteste. Najglasniji su bili Mirko Šarović stranački mu kolega Vukota Govedaarica i poslanik Nebojša Vukanović.

"Oni se moraju odlučiti šta treba da kažu o ovome državnom gigantu, niti je moj niti je njihov. Ja ih pozivam da ne čine takve stvari jer sigurno na taj način neće dobiti političke poene. Možemo pitati gospodina Šarovića da li je u tom momentu on bio predsjednik Srpske kada je 20% ovog preduzeća postalo privatno", rekao je Gordan Mišelji, direktor HET-a.

HET-ovi čelnici imali su šta da poruče i drugom entitetu ali i federalnom premijeru Fadilu Novaliću koji je tražio od tamošnjih elektroprivreda da se uključe u priču sa akcijama HETa.

"Mislim da Elektropriveda FBiH  ima veliku dubiozu i bilo bi bolje da se pozabave sa svojim problemima. Znamo da su bili štrajkovi rudara", dodaje Mišeljić.

"Kada znamo rezultate i finansijske pokazatelje Elektroprivrede Bih znamo da ona ima problema i sa tekućom likvidnošću a ne da obezbjedi sredstva za ove stvare. Tako da sve to smatramo političkim igrankama", izjavio je Blagoje Šupić, izvršni direktor za ekonomske poslove ERS-a.

Još jedan paradoks je taj što iz Federacije jedan dan osporavaju projekat HE Dabar, a drugi dan bi kupovali akcije HET-a. Bura se digla kada su Hidroelektrane na Trebišnjici odlučile da izvrše emisiju 435 miliona akcija.

Тагови: