Evropa

Evo gdje je hljeb 52 puta skuplji od prosjeka

  • 13.09.2019. 16:09

Cijene hljeba i žitarica u zemljama Evropske unije znatno su se razlikovale u 2018. godini.

Tako je cijena hljeba i žitarica u najskupljoj državi članici bila tri puta veća nego u najjeftinijoj državi, rezultati su u petak objavljenog istraživanja Evrostata.

Kada se cijene u zemljama uporede sa indeksom prosječne cijene Evropske unije u cjelini, koji iznosi 100, rezultati pokazuju da je u 2018. godini cijena hljeba i žitarica bila najviša u Danskoj s indeksom nivoa cijena od 152, što znači da je u Danskoj hljeb bio 52 posto skuplji od prosječne cijene hljeba u EU.

Iza Danske slijedi Austrija sa indeksom od 135, zatim Luksemburg i Finska sa indeksom nivoa cijena od 127, prenosi Klix.ba.

Nasuprot tome, cijene hljeba i žitarica u 2018. godini bile su najniže u Rumuniji sa indeksom cijena od 54, a slijede Bugarska s indeksom 62 i Poljska s indeksom 68.

Istraživanjem su obuhvaćene cijene različitih kategorija proizvoda. Ukoliko se posmatraju proizvodi i usluge široke potrošnje kao što su hrana i bezalkoholna pića, odjeća i obuća, najviše cijene su zabilježene u Danskoj i to 38 posto iznad prosjeka.

Najniža cijena u zemljama EU je zabilježena u Bugarskoj, tačnije 49 odsto ispod prosjeka.

Ovim istraživanjem je obuhvaćeno više od dvije hiljade različitih proizvoda i usluga široke potrošnje u 37 evropskih zemalja.

Što se tiče regiona, za Hrvatsku je ovo istraživanje pokazalo da su cijene proizvoda i usluga za 47 odsto jeftinije od prosječne cijene tih proizvoda u Evropskoj uniji.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм