Kostajnica

Fabrika iz Srbije gradi pogon u Republici Srpskoj?

  • Извор: СРНА
  • 01.08.2023. 13:50

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović i direktor Fabrike "Majevica" iz Bačke Palanke Radenko Komad posjetili su danas u Kostajnici proizvodnu halu nekadašnjeg preduzeća "Famok" gdje bi trebalo da bude otvoren pogon za proizvodnju priključne poljoprivredne mehanizacije.

Mitrović je rekao novinarima da otvaranje proizvodnog pogona u ovoj lokalnoj zajednici zavisi od dogovora Fabrike iz Bačke Palanke i novoosnovane Tvornice poljoprivrednih strojeva iz Kostajnice, kojoj bi "Majevica" prepustila dio proizvodnje priključne poljoprivredne mehanizacije.

"Proizvod koji bi se ovdje radio bio bi domaći, porijeklom iz Republike Srpske, i zbog toga bi u narednom periodu imao određene povlastice prilikom prodaje, odnosno kupovine naših poljoprivrednih proizvođača", rekao je Mitrović.

On je dodao da bi u Kostajnici trebalo da se, prije svega, radi montaža priključnih poljoprivrednih uređaja.

Direktor "Majevice" rekao je da ova fabrika postoji od 1905. godine, te da proizvodi priključnu poljoprivrednu mehanizaciju i cisterne, a prije godinu i po su proizveli prvi traktor i rade na razvoju te proizvodnje.


Snimak iz Crne Gore nasmijao sve: Aktera nazvali kralj paradajz turizma

Snimak iz Crne Gore nasmijao sve: Aktera nazvali kralj paradajz turizma

On je naveo da fabrika zapošljava 120 radnika i ima godišnji promet od oko sedam miliona evra, dodajući da je promet na teritoriji Republike Srpske oko 300.000 evra godišnje i da je plan da se ova cifra u naredne dvije do tri godine uveća tri puta.

"Već imamo prodajnu mrežu i prepustili bismo je ovoj fabrici i nastavili da radimo. Po našoj ideji ovaj prostor koji smo vidjeli u potpunosti zadovoljava, a što se tiče zapošljavanja na početku pokretanja proizvodnje sve zavisi od obima posla", naveo je Komad.

Načelnik opštine Nikola Janjetović rekao je da je za malu lokalnu zajednicu kakva je Kostajnica svaka najava novog radnog mjesta značajna.

"Očekujem da je ovo jedna pozitivna priča za nas, kako za mene kao načelnika, tako i za građane Kostajnice, jer svako radno mjesto izuzetno mnogo znači i mi ćemo biti zadovoljni i zahvalni", rekao je Janjetović.


Putujete u inostranstvo: Zbog ovih 7 stvari vas mogu vratiti sa granice

Putujete u inostranstvo: Zbog ovih 7 stvari vas mogu vratiti sa granice

On je naveo da je u Kostajnici zaposleno 1.170 lica, dok se na birou nalazi oko 350.

"Kostajnica ima izuzetnu pokrivenost uvoza izvozom, međutim opštinski budžet ne vidi korist od toga, jer sve što se izvozi ne plaća se PDV, ali korist imaju radnici. Jedna ovakva priča gdje će se proizvoditi ovdje je itekako značajna", zaključio je Janjetović. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.