За 67 милијарди евра

Форбс објавио колико су руски милијардери увећали богатство у 2023.

  • Извор: Агенције
  • 02.04.2024. 18:21

Најбогатији људи Русије подигли су своје богатство за 67 милијарди евра током прошле године и оно сада укупно износи 536 милијарди евра, објавио је данас магазин Форбс.

Према тим подацима прво мјесто у Русији заузео је бивши предсједник нафтне компаније Лукоил Вагит Алекперов, пренио је Танјуг писање Ројтерса.

Непосредно прије почетка рата у Украјини 2021. године, Форбс је процијенио укупно богатство руских милијардера на око 563 милијарди евра.

Многи руски милијардери пали су на тој листи под западним санкцијама, јер је Запад покушавао да казни предсједника Владимира Путина и њему блиске људе због покретања рата у Украјини.

Ђајић о подношењу извјештаја против двојице љекара

Ђајић о подношењу извјештаја против двојице љекара

Њихово укупно богатство пало је на 328 милијарде евра 2022.

Агенција наводи да су у посљедње двије године високе цијене робе и фокусираност  руске ратне економије на гушење утицаја западних санкција, помогли поновном увећању иметка руских милијардера.

Богатство Алекперова порасло је на 26,5 милијарди евра са 19 милијарди у прошлој години, објавио је Форбс.

Он је лидерско мјесто преузео, од сада седмопласираног Андреја Мељниченка, који се обогатио на трговини ђубривима, чија вриједност је пала на 19,6 милијарди евра са 23,4 милијарде.

Шеф руског произвођача природног гаса Новатек Леонид Микхелсон, нашао се на другом мјесту листе Форбса, а његово богатство је порасло за 5,4 милијарди евра на 25,5 милијарде долара.

Израел предао Хамасу нови приједлог за примирје

Израел предао Хамасу нови приједлог за примирје

Форбс је саопштио да сада има више милијардера широм планете него икада и да их је укупно 2.781, а Алекперов је заузео 59. мјесто на светском нивоу.

Ројтерс напомиње да је Путин више пута говорио о неуспјешном покушају Запада да санкцијама униште руску економију.

Он је наводио и да се руска привреда прошле године брже ширила, са растом БДП-а од 3,6 одсто, него било која од земаља Групе седам, које су у великој мјери заговарале санкције Москви.

Због огромних природних ресурса, руска економија се нагло опоравила од пада из 2022. године, али се раст у великој мјери ослања на државно финансирану производњу оружја и муниције за рат у Украјини, наводи Ројтерс.

Путин открио: Од распада СССР-а желе само једну ствар!

Путин открио: Од распада СССР-а желе само једну ствар!

Руски пословни људи имали су користи и од егзодуса западњачких корпорација, јер бројне компаније јефтино продају имовину или су им заплијењене руске пословне операције и постављени локални менаџери.

Ове године Међународни монетарни фонд (ММФ) очекује раст руског БДП-а од 2,6 одсто, али предвиђа тешка времена за руску привреду због одлива људи и недостатка технологије.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: