Slučaj "Agrokor"

Glasanje povjerilaca o nagodbi u Agrokoru

  • 04.07.2018. 12:19

Ročište o nagodbi povjerilaca hrvatskog koncerna "Agrokor" održava se danas u Zagrebu, a ukupno njih 3.069 ima otvorena potraživanja s kojima mogu učestvovati.

Prethodno je održano registracija povjerilaca. Ročište je, odlukom Trgovačkog suda, zatvoreno za javnost, prenose hrvatski mediji. 

Pravo glasa imaju povjerioci sa potraživanjima vrijednim 25,2 milijarde kuna (3,41 milijarde evra). 

Ukupan iznos osporenih potraživanja za koje postoji mogućnost da će im biti odobreno pravo glasa iznosi oko 12,1 milijardu kuna (1,63 milijarde evra). 

Glasaće se u dvije faze - prva se odnosi na odobravanje prava glasa povjeriocima osporenih potraživanja, a druga na glasanje povjerilaca o samoj nagodbi. 

Zbog velikog broja poverilaca i potraživanja, glasanje na ročištu se neće vršiti dizanjem ruke ili prozivanjem, već posredstvom specijalno osmišljene mobilne aplikacije koja je dostupna na "gugl pleju" i "epl storu", naveo je Trgovački sud. 

Na ročište za glasanje o nagodbi pozvani su svi povjerioci, članovi privremenog vijeća i vanredni povjerenik "Agrokora" Fabris Peruško. 

Trgovački sud je naveo i da će se povjeriocima osporenih potraživanja priznati pravo glasa ako se na ročištu za glasanje vanredni povjerenik i prisutni poverioci s pravom glasa tako dogovore, a ako se sporazum ne postigne, odlučuje sud na ročištu. 

Od ukupno 3.069 povjerilaca koji imaju otvorena potraživanja s kojima mogu glasati na ročištu, 2.785 ima otvoreno potraživanje veće od hiljadu kuna (oko 140 evra). 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je ranije da je prihvatanje nagodbe veliki uspjeh, da "Agrokor" ima ekonomsku budućnost, kao i sve kompanije u njegovom sastavu i partneri. 

Za prihvatanje nagodbe potrebno 67 odsto glasova, a vanredni povjerenik za "Agrokor" Fabris Peruško izjavio je nedavno da se nada da će nagodba proći. 

U slučaju da nagodba ne prođe, Peruško bi trebalo da pokrene stečaj za svih 77 društava u sastavu "Agrokora". 

Privremeno vijeće povjerilaca "Agrokora" je 19. juna jednoglasno dalo saglasnost vanrednom povjereniku na konačan tekst nagodbe u "Agrokoru" i ona je upućena Trgovačkom sudu koji ju je objavio na svojoj e-oglasnoj tabli. 

Dogovorena je mogućnost da Sberbanka svoj dio u "Merkatoru" zamijeni za budući suvlasnički dio u "Agrokoru". U novoj Grupi "Agrokor" najveći pojedinački suvlasnik je Sberbanka sa 39,2 odsto. 

Precizirano je da dvije ruske banke ne bi mogle da imaju 50 odsto ili više u budućem "Agrokoru", zbog sankcija koje za ruske kompanije imaju SAD i EU. 

Kompanija je pod državnom upravom od aprila 2017. godine. 

Istragom u Hrvatskoj povodom krize u "Agrokoru", najvećoj privatnoj firmi u toj zemlji, koja širom Balkana zapošljava 60 hiljada ljudi, obuhvaćen je bivši vlasnik Ivica Todorić i još 14 ljudi.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок