Невјероватан податак

Град у БиХ има више милионера него Берлин

  • Извор: н1инфо.ба
  • 14.04.2024. 15:49

Информација коју је прије неколико мјесеци објавио "БизнисИнфо.ба", да у Живиницама има више од 150 милионера, изазвала је праву буру реакција у јавности, а ово мјесто прозвано је "градом милионера".

Овај податак, подсјетимо је изнио др Самир Вилдић, предсједник УО Фондације предузетника у БиХ. Према његовим ријечима, статистички (односно процентуално према броју становника) Живинице имају много више милионера него један Берлин, односно имају исто милионера као један Келн.

"БизнисИнфо.ба" је раније, истражујући истинитост овог податка, дошао до информације да је у Живиницама у 2022. години било 110 компанија које су имале приходе веће од милион КМ.


Ево када стиже нагла промјена времена у БиХ, могућ и снијег

Ево када стиже нагла промјена времена у БиХ, могућ и снијег

Према ажурираним информацијама, број “милионских” компанија у Живиницама је порастао у 2023. години на 117. Истовремено, многе од ових компанија су побољшале свој резултат – неке за по неколико милиона, а неке и за неколико десетина милиона марака.

Укупни приходи ових компанија, дакле, значајно су порасли, као и број оних који су се премашили споменути износ у приходима.

Из свега ваља закључити да је број милионера у Живиницама прошле године вјероватно порастао за десетак грађана који су се прикључили “клубу милионера”.

Ово не чуди, јер је град познат по свом амбијенту који је “пријатељски” настројен према бизнису. Напримјер, према подацима из 2021, у Живиницама фирму можете отворити за два сата, а добити грађевинску и урбанистичку сагласност за три дана. Стога није случајно што у индустријској зони Циљуге 2 послује већи број домаћих и страних компанија, међу којима су озбиљни инвеститори из Аустрије и Њемачке.


Кондић Панић: Резолуција о Сребреници је враћање у вријеме конфликта и нетрпељивости

Кондић Панић: Резолуција о Сребреници је враћање у вријеме конфликта и нетрпељивости

Осим тога, становници овог града познати су као предузетни и многи од њих баве се приватним бизнисом. Такође, већ сама вожња кроз Живинице показује да се ради о граду са добром куповном моћи, с обзиром на огроман број продајних објеката у којем се нуде све врсте робе.

Напоменимо да, када се говори о “милионерима”, ту се не мисли на људе који имају милион КМ у кешу, већ оне који имају укупну имовину у тој вриједности.

Фирма која има годишњи промет од милион КМ не мора нужно вриједити толико на тржишту. Вриједност фирме зависи и од других фактора, попут имовине, дугова, профитабилности итд.

Исто тако, фирма која има мањи годишњи промет може вриједити више од милион марака, ако је здрава и високопрофитабилна. Притом треба нагласити да неке фирме имају више власника, односно да иза неких од њих стоји више милионера.

Даље, нису сви милионери захвљујући фирмама. Неки своје богатство базирају на другој врсти имовина, најчешће на некретнинама. У Живиницама има велики број луксузних некретнина, од којих су многе изграђене посљедњих година, преноси "Н1".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: