Odlična hidrologija

HET uveliko premašio plan proizvodnje

  • Извор: АТВ
  • 23.07.2023. 19:26

HET je uveliko prebacio plan proizodnje. Za nešto više od šest mjeseci proizveli su 720 gigavat-časova električne energije od 1.280 predviđenih za ovu godinu. Hidrologija odlična, bilećka akumulacija stalno puna pa će biti i puna kasa, kažu čelnici.

"Računamo da ćemo u finansijskom dijelu to završiti veoma pozitivno a pretpostavljam ako se nastavi ovaj trend da ćemo moći da ostvarimo taj plan za 2023. godinu“, kaže direktor HET-a Gordan Mišeljić.

Kako sve ide zadovoljni su i u sektoru koji se bavi upravljanjem sistemom. Posebno ih raduju dobre zalihe vode u Bilećkom jezeru.

Nevrijeme jače od raketa: Kozarska Dubica zbraja štetu

Nevrijeme jače od raketa: Kozarska Dubica zbraja štetu

"Naša hidrologija je na zadovoljavajućem nivou. Ono što je važno sa aspekta HET-a je da ERS ima jedan garant stabilnosti“, rekao je izvršni direktor za upravljanje sistemom HET-a Milan Mitrović.

U Elektroprivredi vjeruju da će se voda iz bilećke akumulacije racionalno trošiti.

"Trojka" bez plana o rješavanju krize u BiH

"Ta rezerva u akumulaciji značajno utiče na stabilnost rada elektro-energetskog sistema. Što se tiče samog punjenja akumulacije, očekuje se da do kraja godine bude na planskoj poziciji ali sa što racionalnijom potrošnjom“, kaže direktor direkcije za proizvodnju u ERS-u Borivoje Vujičić.

Početkom septembra u remont idu Hidroelektrane "Trebinje jedan", "Trebinje dva", ali i Hidroelektrane "Plat" u Hrvatskoj. U HET-u kažu da će troškovi za te namjene biti minimalni jer će sve raditi njihovi radnici.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: