Гост Теме дана Лука Петровић

Хоће ли арбитражна одлука у корист Словеније повећати цијену струје у Српској?

  • Извор: АТВ
  • 21.02.2024. 19:55

Лука Петровић, в.д. генералног директора Мјешовитог холдинга "Електропривреда Републике Српске", у Теми дана АТВ-а најавио је пети по реду Самит енергетике Требиње, а једна од тема је била и цијена електричне енергије за грађане и привреду, односно, хоће ли доћи до поскупљења.

Самит енергетике Требиње (СЕТ), који ће се одржати од 20. до 22. марта, израстао је у један од најеминентнијих скупова за енергетску тему, каже Петровић.

„Повећан је број заинтересованих, преко 900 људи је пријављено за учешће на Самиту у Требињу. Важно је рећи да је тема Самита координација и боља комуникација свих енергетских компанија на Балкану. Мислимо да увезујемо све доносиоце одлука, како из сфере јавног живота тако и из сфере енергетике на цијелом Балкану а и шире. Сви ти гости и учесници панела ће дати закључке који ће вриједити за наредну годину, да се покрену активности и дође до стабилизације енергетског сектора на Балкану“, најавио је Петровић.

Неке од тема овогодишњег СЕТ-а су декарбонизација, флексибилност система, балансна енергија, правила које уводи Енергетска заједница и на који начин се могу извршити реформе одређене за праћење тих смјерница.

„Ту има низ специјалних тема, обрађују се специјалне области, стручњаци из различитих сфера ће размијенити мишљење и донијети закључке, и ми ћемо то свакако упутити у даљу процедуру“, рекао је Петровић за АТВ.

Говорећи о резултатима Електропривреде, Петровић је рекао да је прошла година била најбоља година у историји овог предузећа. Прије свега, захваљујући раду двије термоелектране али и доброј, натпросјечној хидрологији.

„У том смислу је остварена највећа добит у историји предузећа. Систем дистрибутивне дјелатности искључиво функционише на бази прихода од мрежарине коју уређује Регулативна агенција за енергетику. Ми учествујемо у финансирању Електропреноса БиХ, гдје смо и сувласници 41 проценат. Ту је и електрична енергија које плаћају произвођачима електричне енергије у Републици Српској а то су двије термоелектране и три хидроелектране, плус мали произвођачи из обновљивих извора“, навео је он.

Вишак енергије који се појављује у систему Електропривреда продаје на тржишту. Прошла година је по питању тога била изузетно добра, а за ову годину се то тренутно не може рећи.

„Већ су цијене драстично пале у односу на прошлу годину, чак су дошле на ниво цијене енергије које су биле прије короне. То тражи онлајн праћење свих параметара у сфери енергетике. Исто тако смањена је привредна активност у цијелој Европи, нема оне потрошње електричне енергије као прије неколико година. Све то утиче да су цијене електричне енергије знатно пале. Тако да морамо вршити рекалкулације у сваком сегменту“, истакао је Петровић.

Електропривреда Републике Српске једина на Балкану својим ресурсима гради хидролектрану Дабар снаге 160 мегавата. Ту је и соларна електрана која се развија у сарадњи са Мађарском, и још неколико пројеката који су у току.

Одговарајући на питање хоће ли бити поскупљења струје за грађане или привреду у Републици Српској, Петровић је подсјетио да су у 2024. годину ушли са арбитражном одлуком према којој Словенци узимају трећину енергије из РиТЕ Угљевик по производној цијени.

„РиТЕ Угљевик ће имати своја средства која је и до сада имао, али ће Електропривреда морати набављати дијелове те енергије за грађане Републике Српске и привреду по већим цијенама. Ако је хидрологија добра онда не морамо куповати на тржишту већ можемо ону енергију коју смо мислили продати у извоз оставити за грађане и привреду. То говори да потенцијално остајемо са мање електричне енергије за извоз, а самим тим очекујемо и мање приходе. Зато у континуитету пратимо метеорологију, климатске промјене. Свакако да је бисер у електросистему Српске билећка акумулација која нам значи сигурност“, објаснио је Петровић.

Сигурно ће добит у овој години бити значајно мања јер желе да повећају снагу у РиТЕ Гацко, а мора се додатно улагати у рударску механизацију у Угљевику, да би имали довољне количине угља. Ако све те активности буду успјешне, каже Петровић, нема разлога да се повећа цијена електричне енергије.

„Велики су захтјеви од обе електране и свакако да ћемо у наредним мјесецима вршити анализе и пратити да ли постоје средства у оквиру Електропривреде. Ако не постоје резерве, онда ћемо морати долазити до нових финансијских средстава. Најважније је да смо у инвестиционом замаху, да ћемо створити нове количине електричне енергије које су далеко повољније од оних који ми данас продајемо тржишту Републике Српске. Нисмо подносили иницијативу за повећање цијена ни привреди ни домаћинствима“, рекао је Петровић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.