Bogatstvo

Hoće li Mask prodati 10 odsto udjela u Tesli?

  • Извор: Курир
  • 08.11.2021. 09:04

Ilon Mask pitao je svoje pratioce na društvenoj mreži Twitter, da li treba da proda 10 odsto svog udjela u Tesli, na što mu je 57,9 posto od ukupno 3,5 miliona koji su reagovali preporučilo da proda svoje dionice.

"Bio sam spreman da prihvatim rezultat kakav god bio", rekao je preduzetnik koji redovno koristi društvenu mrežu za neočekivane objave ili začuđujuće komentare. Nije precizirao kada namjerava da proda svoje dionice ni kako.

Najbogatiji čovjek na svijetu je ranije kritikovao najavljeni porez demokrata na milijardere.

"Na kraju im ponestane novca drugih ljudi i onda dođu po vas", napisao je na Twitteru.

U subotu se ponovo vratio na tu temu i napisao da se u posljednje vrijeme puno govori o nerealizovanoj dobiti kao alatu za utaju poreza i da predlaže prodaju 10 posto svojih dionica Tesle".

Njegov tvit se odnosio na mini-anketu koja pratiteljima nudi da glasaju "da" ili "ne". Prema Blumbergu, Ilon Mask je posjedovao 30. juna oko 17 odsto dionica Tesle, kompanije koja trenutno vrijedi 208,37 milijarda dolara.

Prodajom 10 odsto svojih deonica, teoretski bi mogao da dobije malo manje od 21 milijarde dolara.

Njegovo bogatstvo je poraslo i porastom vrijednosti dionice sa oko 130 dolara početkom 2020. na 1222,09 dolara u petak uveče.

Sa svojim udjelima u svojim drugim tvrtkama, posebno u konstruktoru raketa Spejsk iks, Ilon Mask je teoretski najbogatiji čovjek na svijetu sa 338 milijardi dolara, kako je procijenio Blumberg.

"Ne zaboravite da nigdje ne dobijam platu ni bonus", naglasio je u subotu na Twitteru.

"Imam samo dionice i jedini način da platim porez je da ih prodam", dodao je.