Шта кажу у УИО

Хоће ли поскупити цигарете у БиХ?

  • Извор: АТВ
  • 04.01.2024. 19:30

Цигарете нису поскупиле на почетку ове године. Још нема најава ни да ће се тако нешто десити и у наредном периоду. Ипак по питању акциза, задовољни су у Управи за индиректно опорезивање. Слијева се све више новца. Око милијарду КМ само од акциза на дуван и дуванске прерађевине.

"И ове године повећали број изданих акцизних маркица на цигарете, као што је то било уназад двије године и то практично говори да се црно тржиште цигарета константно смањује, а томе у прилог говори управо повећан број акцизних маркица које ми издајемо, а којим се обиљежава свака паклица цигарета која се прода на тржишту БиХ“, рекао је Ратко Ковачевић, начелник одјељења за Комуникације и међународну сарадњу УИО БиХ.

Цијене се на истом нивоу вјероватно неће задржати. Економисти објашњавају да је жеља да се оптерете робе које нису егзистенцијалног карактера. Зато се и код нас доносе одлуке које би требало да подупру буџет и сачувају здравље људи.

„Када кажемо друштвену карактеристику јесте да те врсте роба, алкохол и дуван, директно утичу на друштво – повећавају опасност од разних болести. Велики број људи изостаје са посла, то директно утиче на БДП, онда оне притишћу и друштвене трошкове, здравство“, рекао је Александар Љубоја, економиста.

Буџети свих земаља су под притиском, ту је инфлација, повећање каматних стопа, али и пораст јавне потрошње. Тако су прве на удару управо луксузне робе, које су подложне повећању акциза.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)