Zagreb

Hrvate zbunjuju cijene u evrima: Kupio 10 kutija instant kafe pa se šokirao na kasi

  • Извор: 24сата.хр
  • 18.07.2022. 08:53

Kupac je na blagajnu Konzuma u Zagrebu ovoga vikenda došao s 10 kutija instant kafe čija je cijena 74,99 kuna. Ali, neugodno se iznenadio kada je čuo koliki je račun.

Mislio je da je cijena 9,95, ali radilo se o cijeni u evrima. Blagajnica mu je stoga stornirala račun. Ovo je samo posljednji u nizu primjera koliko su kupci zbunjeni dvojnim cijenama. Prodavačice kažu da će toga biti još.

Iz Konzuma su prošle sedmice objavili da će "svi artikli u imati cijenu iskazanu u kunama i u evrima te iznos fiksnog kursa konverzije, koji iznosi 7,53450 kuna za evro, a promjena svih etiketa u Konzumovih više od 600 prodavaonica biće napravljena do kraja jula".

KTC je prošle sedmice takođe objavio da se odlučio za dvojno iskazivanje kako bi kupcima omogućio što lakšu prilagodbu na novu valutu.

Njihov potez isto je tako zbunio kupca koji je natrpao kolica omiljenim sladoledom misleći da je na akciji. Kad je došao na blagajnu, neugodno se iznenadio. Nakon što mu je blagajnica rekla da je cijena u evrima, sladolede je vratio.

Iako je obaveza dvojnog iskazivanja cijena u evrima i kunama na snazi tek od 5. septembra, odmah nakon što je Hrvatska i zvanično ušla u evrozonu, neki su trgovački lanci poput gore navedenih već istakli cijene u evrima za određeni dio asortimana. S obzirom na to da kupce već zbunjuju dvojne cijene, provjerili smo koliko u evrima iznose prehrambeni proizvodi koji se najviše kupuju.

Kupce će, kako smatraju blagajnice, cijene u evrima jako zbunjivati, a i one same se boje da im se slučajno ne dogodi da obračunaju cijenu u evrima, a kupcu naplate taj iznos u kunama.

Biće svega, komentarišu. Cjelokupan proces uvođenja evra podijeljen je u tri faze. Prva se odnosi na prikaz dvojnih cijena i fiksnog kursa.

Dvojne će se cijene iskazivati do 31. decembra 2023. na svim proizvodima uključujući i internetsku prodavnicu.

Druga će faza početi 1. januara 2023. s uvođenjem evra, a važno je napomenuti da će se u kunama moći plaćati do 14. januara 2023. godine, uz povrat novca u evrima. Treća faza odnosi se na period od 15. januara 2023. godine, kad će evro biti jedina valuta kojom će kupci moći plaćati, prenosi "24sata.hr".

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.