Ogromne kazne

Hrvati i dalje masovno dolaze u kupovinu u BiH: Carinici ih žestoko kažnjavaju

  • Извор: Агенције
  • 22.08.2022. 15:48

Za 15 kilograma kupusa preko granice kazna od 5.000 kuna (oko 1.300 KM). Deset konzervi paštete jednu su putnicu skupo koštale, 3.000 kuna (oko 780 KM), a za pet litara rakije u gepeku slijedi kazna od 7.100 kuna (oko 1.850 KM).

Upravo iz tih razloga hrvatski građani koji kupuju u BiH, vrlo dobro paze šta će ponijeti preko granice.

U omiljenoj prekograničnoj "šoping meki" Neumu kažu: "Hrvati dolaze u kupovinu, ali biranu".

"Kupuju sve namirnice koje se smiju kupovati, od deterdženata, slatkiša, piva... Naravno ne smiju kupovati sireve i meso jasna stvar i to ne kupuju", kazao je Mirko Prović, vlasnik trgovine u Neumu.

Jer meso i mliječni proizvodi uopšte ne smiju iz trećih zemalja u Evropsku uniju zbog rizika od širenja bolesti. Povrće mora imati sanitarni sertifikat. Med i jaja smiju preko granice, ali samo do dva kilograma. Dopuštene su i jedna litra žestokog pića, četiri litre vina i 16 litara piva.

"Pretjeruju. Treba kontrolisati, ali ovo što se radi, što mi doživljavamo to je malo previše mislim", smatra Emir Hišoitović iz Bihaća.

"U većinu slučajeva je to ako prođe prođe, ali ima dosta toga iz neznanja. Pokušavamo informisati javnost kako preko naših Internet stranica tako i dijeljenjem letaka kroz putnički promet", objašnjava Tomislav Katić, šef Granične carinske kancelarije Stara Gradiška.

Carinici su tako ove godine zaplijenili više od milion komada cigareta, 5.000 litara alkohola, 6 i po tona mesa, 4 i po tone mliječnih proizvoda, 5 tona voća i povrća i 800 kilograma meda. Za to su izrekli 4.600 kazni u iznosu od 53 miliona kuna (oko 13.800.000 KM). S ulaskom u Šengen carinska pravila, kao i kazne ostaju iste.

"Ulaskom Republike Hrvatske u Šengen neće se ništa promijeniti što se tiče rada carinske uprave", potvrdio je Katić.

Zaplijenjeni špek, kobasice i hrenovke se uništavaju. Jer niko ne može garantovati da su zdravstveno ispravni za doniranje u humanitarne svrhe, a u škrinji na granici završi nešto gotovo svakoga dana. Vjerovatno će i biti puna sve dok BiH i ostale susjedne zemlje oko Hrvatske ne uđu u EU, piše "RTL".

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм