Zabilježene nepravilnosti

Inspektori kontrolišu mljekare u Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 24.11.2022. 19:15

Cijena litre kravljeg mlijeka iz domaćih mljekara u marketima u Republici Srpskoj polako se "penje" na tri marke. Ono iz uvoza isto se bliži ili je čak i prešlo taj iznos. Kupci kažu da im mlijeko polako postaje luksuz.

Pitali smo građane šta misle o cijenama mlijeka:

"Svaki dan se mijenjaju i sve skuplje i skuplje, nikad ne znate pošto ćete danas kupiti mlijeko. Nije ona cijena koja je bila juče", rekao je jedan građanin. 

"Mislim da je bila 2,17 KM Moja kravica , a sad 2,50 KM tako nešto", poručuje drugi. 

"Za naše uslove života previsoke su", smatra naš sagovornik. 

"Preskupo, pogotovo za mlade parove koji sada imaju djecu a i za stare penzionere", poručuje građanin.

"Mlijeko sam zadnji put platila 2,10 KM, sad je 2,60 KM", poručuje jedna sagovornica. 

Ušli su inspektori i to u tri mljekare u Srpskoj. U dvije manje, kontrole još traju, u trećoj najvećoj zabilježene su nepravilnosti. 

"Prilikom formiranja veleprodajnih cijena, oni su vršili određena prekoračenja. U čemu su se sastojala ta prekoračenja? To su prekoračenja koja se odnose na njihovu maržu. U veleprodaji je dozvoljena njihova marža od šest odsto, ona nije bila tolika. Samim tim znači, odmah se uvećavaju cijene i u maloprodaji", kaže Radivoj Gavrić, glavni tržišni inspector.  

Veliki nesrazmjer cijene litre mlijeka u otkupu i na policama u marketima, primijetili su i mljekari. Kažu da imaju formulu za formiranje cijene mlijeka. 

"Naš stav je da bi se to trebalo držati nekog pariteta da prodajna cijena mlijeka ne prelazi 50 odsto od otkupne cijene sirovog mlijeka. To je neka realnost", poručuje Milorad Arsenić, predsjednik upravnog odbora Udruženja mljekara Srpske.

Kupci se nadaju da će se poslije kontrola u mljekarama i na policama marketa, cijena mlijeka vratiti na staro. A onda i na njihove trpeze. 

Тагови: