Majkl Beri

Investitor koji je predvidio kolaps tržišta nekretnina se kladi na krah Volstrita

  • Извор: Sputnjik
  • 16.08.2023. 09:29

Investitor Majkl Beri, koji je postao poznat po predviđanju epskog kolapsa tržišta nekretnina 2008. godine, uložio je više od 1,6 milijardi dolara na krah na Volstritu.

Majkl Beri se kladio protiv S&P 500 i Nasdak 100, navodi se u podacima Komisije za berzu, prenosi CNN.

Njegov fond, Sajon Aset menadžment, kupio je 866 miliona dolara putnih opcija (pravo na prodaju imovine po određenoj cijeni) od fonda koji prati S&P 500 i 739 miliona dolara u opcijama protiv fonda koji prati Nasdak 100.

Beri je, prema podacima, iskoristio više od 90 odsto svog portfolija da se kladi na pad tržišta.

Na aukciji prodato 20,7 miliona KM trezorskih zapisa

Na aukciji prodato 20,7 miliona KM trezorskih zapisa

Ipak, čini se da se Beri kolebao na prodaji akcija ove godine. U januaru je tvitovao zagonetnu poruku svojim pratiocima.

„Prodaj“, napisao je tada, ali se do kraja marta povukao. „Pogriješio sam što sam rekao da prodate“, napisao je tada Beri.

S&P 500 i Nasdak 100 su ove godine zabilježili velike dobitke. Porasli su za skoro 16 i 38 odsto.

Sredinom 2000-ih, Beri je postao poznat po tome što se kladio na tržište nekretnina i dobro je profitirao od krize drugorazrednih kredita i kolapsa brojnih velikih finansijskih entiteta 2008. godine.

Uskoro novi poziv za dodjelu pomoći poljoprivrednicima u nabavku mehanizacije

Uskoro novi poziv za dodjelu pomoći poljoprivrednicima u nabavku mehanizacije

Čitav događaj je opisao Majkl Luis u bestseleru „Big šort“ koji je kasnije adaptiran u film u kojem je Berija igrao Kristijan Bejl.

Berijev fond izlazi iz regionalnih banaka – prodao je 150.000 akcija Prve republikanske banke (FRC), kao i udjela u Hantington banci PacVest (PACV) i Vestern Alajans (VAL).

Nejasno je da li su se te prodaje dogodile prije nego što je Džej Pi Morgan Čejs preuzeo FRC u maju, ili nakon toga.

Beri je takođe preokrenuo kurs na kineskim akcijama, prodajom akcija u jd.com i Alibabi u drugom kvartalu ove godine.

Postoje, ipak, neka imena na koje se Beri kladi – oko šest odsto portfolija akcija kompanije je dugačak i u drugom kvartalu godine povećao je izloženost industriji putovanja i zdravstvene zaštite – kupovinom akcija Ekspedija grupe, MGM Rizortsa i Signe.

U Srpskoj na snazi nove mjere u vezi sa afričkom kugom svinja

U Srpskoj na snazi nove mjere u vezi sa afričkom kugom svinja

Beri je kupio i akcije CNN-ove matične kompanije Vorner bros. Diskaveri (VBD) u vrijednosti od 4,7 miliona dolara i 3,3 miliona dolara u onlajn prodavcu polovnih mašina, The Real Real.

U finansijskim krugovima, predviđanja Majkla Berija često privlače više pažnje nego njegove optimistične opklade.


Iako jedna velika isplata ne garantuje buduće prinose, Beri ima jaku investicionu evidenciju.

Trgovci nakon investicija koje je otkrio Sajon u posljednje tri godine ostvarili bi godišnji prinos od 56 odsto, prema analizi kompanije Šur dividend. Tokom istog perioda, S&P 500 je imao godišnji prinos od oko 12 odsto.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм