Горњи Вакуф

Инжењер радиологије из БиХ покренуо модерну фарму и живи свој сан

  • Извор: Агенције
  • 19.11.2023. 21:52

Млади дипломирани инжењер радиологије Ахмед Охран прије непуне двије године постао је фармер, али модерни.

Тако су то барем оцијенили његови пријатељи из града. У мјесту Бојска, на подручју Горњег Вакуфа покренуо је фарму салерса, а на питање је ли већ имао неко искуство с пољопривредом, одговара: "Никада!"

Али, шта је Ахмеда подстакло на овај подухват у времену када сви бјеже са села?

"Некада давно дјед и бака су држали покоју кравицу, па сам ја као дијете из града ту долазио, било ми је то занимљиво, а такође волим природу па сам се одлучио на овај потез", одговара домаћин.


Откривено ко је оставио мистериозну читуљу за Лаушевића

Откривено ко је оставио мистериозну читуљу за Лаушевића

Данас већ зна да је то био прави потез. Од новца прикупљеног радећи као студент ван граница БиХ, у јануару 2021. године купио је 17 грла са фарме у Кључу. Сада већ има 35 салерса, а овдје не планира стати јер је потражња за овим говедима, како каже, невјероватна.

Показао је то већ његов први оглас за продају шест грла у старости од шест мјесеци, прије неколико дана.

"То су била наша прва говеда за продају. У пар дана имао сам 40 позива. Распродали смо", прича власник Охран - Салерс Ранча за портал "Агроклуб".

Већ на прољеће планира набавку нових јуница, боље генетике, а увешће их из Француске. Ширење фарме је континуирани план.

"Имам расплодног бика на фарми, он задужен за тај дио посла", у шали одговара.

Амерички сан остварује у БиХ

За једног фармера са асфалта, показује добру информисаност. 

асмина, подсјећа, није толико захтјевна, па његове краве читаву годину проводе вани. Ранч је на 1.100 метара надморске висине, па у зависности од зиме, око седам мјесеци говеда су на испаши, а током зимских мјесеци храни их искључиво сијеном.


Стижу милиони: Колико је Србија зарадила пласманом на ЕУРО

Стижу милиони: Колико је Србија зарадила пласманом на ЕУРО

"Оне већином нађу неке котлине гдје се сакрију од вјетрова. Што се тиче тељења, не треба никаква асистенција, саме се теле и то је једна од предности, добар рандман меса имају, телад буду са мајкама до 6-7 мјесеци старости, онда иду даље купцима, товљачима углавном", додаје Ахмед.

Од пашњака до стола

Десет километара површине оградио је електричном жицом, коју једном у пет дана обиђе. Земљиште је дијелом закупљено, приватно и државно, а има нешто и своје властите. Проблема с дивљачи нема, јер је и сама раса говеда полудивља, па се уредно одбране.

"Прошло прољеће је медвјед долазио, покушао их напасти, али није направио никакву штету. Оне су, када се нађу у таквим ситуацијама, јако уједињене, бране стадо и своју телад", каже овај фармер који има велике планове, а посљедња инвестиција на ранчу била је изградња корала - америчког система за хватање говеда.

"Боксови су од дрвета, гдје их окупимо, онда оне кроз тунел улазе једна по једна и дођу до жељезне замке у коју се ухвате, ту ветеринар одради преглед, извади крв", појашњава.


Ђоковић срушио један од посљедњих рекорда Роџера Федерера

Ђоковић срушио један од посљедњих рекорда Роџера Федерера

Узносећи свој дугорочни план, прича, како жели заокружити систем производње - од пашњака до стола.

"Отељено на фарми и до саме клаонице да пружим купцима производ, месо", прецизира.

На фарми нема запослених. О говедима брине сам, а када он није ту у помоћ притекне рођак из села. Најбитније је, истиче, обићи их једном на дан, видјели је ли све уредно и јесу ли све на броју.


(Фото: Охран - Салерс Ранч)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

    ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?