Британски компјутерски експерт

Изгубио биткоине вриједне 500 милиона долара

 • 02.04.2024. 09:21

Британски компјутерски експерт који је случајно загубио хард-диск са 7.500 биткоина (БТЦ), чија је тренутна вриједност процијењена на најмање пола милијарде долара, покренуо је судски поступак како би приморао градско вијеће Њупорта да му дозволи да претражи депонију гдје се вјерује да је уређај за складиштење закопан.

Џејмс Хауелс чији је бивши партнер случајно бацио диск са 7.500 биткоина, покренуо је правни поступак како би приморао градско вијеће Њупорта да му дозволи да претражи депонију гдје вјерује да се налази криптовалута. 

Група инвеститора хеџ фондова наводно финансира Хауелсову потенцијално скупу тужбу, преноси Дејли мејл, додајући да ће инвеститори добити дио изгубљеног БТЦ-а ако и када их Хауелс успјешно поврати. 

Поред финансирања тужбе, која би требало да буде поднијета Вишем суду, инвеститори хеџ фондова окупили су тим стручњака за претрагу и инжењера за опоравак података.

Предвиђајући даље повећање вриједности криптовалуте, британски стручњак је рекао да само жели да му се пружи прилика да пронађе изгубљене биткоине.

Према наводима Дејли мејла, вриједност изгубљених биткоина поједини стручњаци процјењују на више од 525 милиона долара по тренутним цијенама, док Хауелс каже да ће вриједност биткоина које тражи далеко премашити милијарду долара. 

''Неки стручњаци вјерују да ће до краја године цијена порасти на 25.000 долара по новчићу. То би учинило да мој хард диск вриједи 1,5 милијарди фунти...Желе да одем и заборавим на то, али како би неко могао? Зашто да одустанем? Све што желим је шанса да вратим своју имовину“, рекао је Хауелс.

Градско вијеће Њупорта већ је одбило захтјев компјутерског стручњака за ископавање, наводећи потенцијалне негативне утицаје на животну средину на околно подручје.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

  ''Емисија: На ивици терена (Р)

 • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

  ''Емисија: Аграр (Р)

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.