Русија

Извоз хране постаје главни извор прихода руског савезног буџета послије нафте и гаса

  • Извор: Агенције
  • 19.09.2023. 11:48

Извоз хране постаје главни извор прихода руског савезног буџета послије нафте и гаса, рекао је начелник Федералне царинске службе Руслан Давидов у интервјуу за РИА Новости на Источном економском форуму.

- Наш пољопривредни извоз добро расте, о чему је говорио и предсједник Русије Владимир Путин. Практично смо премашили показатеље за извоз житарица у односу на прошлу годину. Сада углавном извозимо житарице. Извозимо и уљарице, путер, биљно уље и сунцокрет - наводи Давидов.

Главни купци руског жита су Кина, Блиски исток, Египат и Казахстан, истиче он и тврди да су те земље "наша традиционална тржишта".

Раст извоза пољопривредних производа износи чак 70 одсто од укупног извоза, али је вредносно мањи у односу на извоз енергената, јер је њихова цијена већа, примјећује начелник Федералне царинске службе.

Овогодишњи Источни економски форум, осми по реду од оснивања 2015. организован је у Владивостоку у периоду од 10. до 13. септембра и показао да је руска политика заокрета ка Азији била правовремена јер је успјешно одговорила на захјтеве и потребе које су се појавиле од почетка Специјалне војне операције, односно на економски рат који су против Русије покренуле САД и њихови савезници, како је раније констатовао политиколог Тимофеј Бордачев у ауторском тексту за РТ.

Раније је Путин изјавио да Русија планира да у пољопривредној 2022-2023. години извезе 55 до 60 милиона тона жита, те да је прошлогодишња жетва била рекордна.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина