Срђан Шупут

Када можемо очекивати пад каматне стопе у Српској?

  • Извор: РТРС
  • 13.06.2024. 08:00

Можемо да очекујемо за све грађане који имају одређене кредите да до краја године осјете смањење каматних стопа, рекао је Срђан Шупут, директор Агенције за банкарство Републике Српске.

"Оно што може да изненади јесте да Федералне америчке резерве нису смањили своју каматну стопу, али с друге стране имају огроман раст запослености. Изборна година у Америци је веома популистичка, могућа су одређена смањења“, напомиње Шупут.

Када је ријеч о кредитним задужењима, Шупут додаје да потражња за истима не пада.

„Банке које желе да подигну накнаде, морају да обрате нама као регулатору, да образложе зашто то раде, да би ми могли да добију или не добију сагласност да се то уради. Такође, имамо и раст оперативних трошкова, расту и плате“, додаје Шупут за РТРС.

Истиче, да и банке на одређен начин покушавају да дио профита који губе на каматама, остваре из накнада.

„Министарство финансија Српске већ ради на одређеним стварима, што се тиче тога.  Банке су и даље активне што се тиче кредита. По свим показатељима и даље су најдоминантнији кредити становништва, оно што није добро, расте употреба ненамјенских кредита. Оно што је јако добро, јесте да расту кредити у реалном сектору, дакле привреда је према банкарском сектору на задовољавајућем нивоу. Ко год да има потребу и ако је кредитно способан, диже кредит када му је то потребно“, додаје Шупут.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: