Amerika

Kako milijarderi plaćaju manje poreza nego ostali

  • Izvor: klix.ba
  • 17.12.2021.11:05

Reporter BBC-a iz sjeverne Amerike Džejms Klejton je obrazložio kako milijarderi plaćaju manje poreza nego većina drugih ljudi.

Ilon Mask, Džef Bezos i Voren Bafet su najbogatije osobe na svijetu. Većina drugih, koji su znatno manje bogati, plaća više poreza u odnosu na dohodak. Klejton je podsjetio na jednu od Bafetovih izjava iz 2003. godine.

"Plaćam federalnoj vlasti koliko i moj sekretar", poručio je.

U nevladinoj organizaciji iz Njujorka "ProPublica" su analizirali nedostatke američke poreske politike. Tom prilikom su utvrdili da Džef Bezos, osnivač kompanije "Amazon", 2007. i 2011. uopšte nije platio porez na prihod. Direktor "Tesle" Ilon Mask porez na prihod nije platio 2018.

Stiv Rosental iz "Think tank" organizacije Centar za poresku politiku (Tax Policy Center) je komentarisao ove činjenice.

"Za bogate postoje drugačija pravila u odnosu na nas. Oni zarađuju novac, a mi slabo oporezujemo", ukazao je.

Zašto bogati plaćaju malo poreza na prihod? Zašto se čini da političari ništa ne rade da bi se to promijenilo?

Ljudi poput Bezosa i Maska ne ostvaruju prihod na osnovu plate, već na osnovu dionica u kompanijama. To je bitna razlika. Oni plaćaju porez samo onda kada prodaju dionice. Najveća poreska stopa u Sjedinjenim Američkim Državama po ovoj osnovi iznosi 20 odsto. Međutim, porez na prihod ostvaren platom iznosi 37 posto.

"Tako ostvaruju veliku korist", dodaje Rosental.

"Kupi, posudi i sahrani"

Novinar je ukazao na to da većina bogataša kada je riječ o porezima slijedi pravilo "kupi, posudi i sahrani" (Buy Borrow Die). Ono proizilazi iz toga što se porez plaća samo kada se prodaju dionice. To znači da nikada ne treba prodavati dionice.

Garet Votson iz think tank organizacije Tax Foundation je obrazložio šta podrazumijeva strategija "kupi, posudi i sahrani". Kao ključni dio ove strategije je naveo potrošnju bez korištenja mnogo gotovine. Ukazao je da milijarderi uglavnom reinvestiraju.

Shodno prethodno navedenom, postavlja se pitanje kako kupuju primjera radi jahte i druge luksuzne stvari? Tada posuđuju. Doslovno posude novac, a garancija ili kolateral su njihove dionice.

Rosental je naglasio da se posuđeni novac uopšte ne oporezuje. Osim toga, prilikom uzimanja pozajmice iz banke omogućava im se prolongiranje plaćanja poreza.

Nakon što bogata osoba premine, njegovi srodnici ne moraju plaćati poreze na imovinu koju su naslijedili, a sve to je potpuno legalno.

Američki predsjednik Džozef Bajden pokušava da se suprotstavi strategiji "kupi, posudi i sahrani". Međutim, za to ne dobija podršku Kongresa. Nije podržana ni ideja o oporezivanju neto bogatstva.

Dio stručnjaka smatra da poreska politika nije odgovarajuća te su zbog toga bogataši tokom pandemije korona virusa postali još bogatiji. Vrlo je izgledno da će se to promijeniti, zaključio je BBC-ov novinar Džejms Klejton.

Tagovi: