ЕУ

Кажњен произвођач Милке - морају платити рекордну суму

  • Извор: Дојче веле
  • 26.05.2024. 09:32

Амерички гигант мора да плати рекордну казну од 337,5 милиона евра због манипулисања тржиштем у ЕУ. Произвођач чоколада Милка и Тоблероне је у неким земљама вјештачки држао високе цијене својих производа.

Један од најпознатијих произвођача чоколаде на свијету добио је високу казну од Европске комисије. Антимонополске власти изрекле су казну од 337,5 милиона евра америчком прехрамбеном гиганту Монделиз због незаконитог ограничавања конкуренције у трговини чоколадом, кексом, крекерима, жвакама, крем сиром и кафом. Према наводима Комисије, компанија је ометала прекограничну трговину својих производа и тиме обезбиједила превисоке цијене за своје брендове.

Монделиз производи низ добро познатих бренодва укључујући Милка чоколаду, Тоблероне, Даим, кекс Орео, Микадо, Туц, жваке Ментос, Тридент, крем сир Филаделфија… Монделиз (раније Крафт) је до 2015. посједовао брендове кафе ЈАГ, Јацобс и Велоурс Ноир. Сједиште фирме која запошљава око 80.000 људи и годишње прода слаткиша за више од 33 милијарде евра, налази се у Чикагу, у САД.

Произвођач Милке је наводно држао високе цијене на штету потрошача

Оптужба власти ЕУ за заштиту конкуренције је да је компанија спријечила своје трговинске партнере да јефтино купују Монделиз производе у једној земљи ЕУ и поново их продају у другој земљи, пише Дојче веле.

У једном случају Монделиз је повукао чоколадице Цоте Д'Ор из  Холандији како би спријечио трговце да их препродају у Белгији гдје су биле скупље. У другом случају спријечио је велетрговца да купи чоколаду у Њемачкој гдје је била јефтинија. Тиме је компанија са сједиштем у САД хтјела да спријечи препродају чоколада у Аустрији, Белгији, Бугарској и Румунији, јер су ти њени произовди у Њемачкој јефтинији.

"Монделиз је то урадио да задржи високе цијене својих производа на штету потрошача", рекла је комесарка ЕУ за конкуренцију Маргрете Вестагер.

Вестагер је нагласила да је такозвано паралелно трговање посебно важно у временима високе инфлације како би се за потрошаче смањиле цијене на европском тржишту. Она је рекла да се разлике у цијени чоколаде између земаља чланица крећу између 10 и 40 одсто, а "понекад и више”.

Највиша казна коју је Комисија ЕУ икада изрекла прехрамбеној компанији

Комисија ЕУ је истрагу покренула 2019. а у јануару 2021. отворила званичан поступак. Власти ЕУ су сада објавиле да је Монделиз склопио 22 илегална споразума у више земаља ЕУ у периоду од 2004. до 2020. На примјер, један споразум је захтијевао од купаца Монделиза да наплаћују више цијене за извоз него за домаћу продају.

Монделиз говори о "појединачним случајевима" и каже да је новац за казну стављен са стране још прошле године.

Заправо, казна је требало да буде још већа. Но, пошто је Монделиз сарађивао са Европском комисијом и изричито признао своју одговорност, компанији је одобрено ослобађање од 15 одсто казне, наводи надзорни орган ЕУ за конкуренцију.

Новчана казна изречена у четвртак (23. маја) највиша је казна коју је Комисија ЕУ до сада изрекла прехрамбеној компанији и једна је од десет највиших казни уопште.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: