Финансије

Ко највише зарађује у БиХ: Њихове плате недосањани сан за многе

  • Извор: Агенције
  • 23.09.2023. 09:34

У Босни и Херцеговини директори у просјеку зарађују 4.570 марака мјесечно, готово 6,5 пута више од чистача који су и најмање плаћени, а више од половице запослених незадовољно је својим примањима у односу на радне задатке.

Према подацима сервиса "Плата.ба", најбоље плаћена позиција у БиХ је генерални директор чија просјећна мјесечна плата износи 4.570 марака, затим кантри менаџер (4.244 КМ), ИТ архитект (3.559 КМ), лизинг директор (3.549 КМ), ИТ директор (3.536 КМ), директор продаје (3.462 КМ), лид девелопер (3.424 КМ), директор сектора банкарство (3.231 КМ), извршни директор (3.062 КМ), маркетинг директор (3.053 КМ), финансијски менаџер (3.025 КМ).

Уз менаџере и запосленике у ИТ сектору, међу првих двадесет најплаћенијих су и адвокати који просјечно мјесечно зарађују 2.695 марака.


У наш регион стиже жута, крвава или блатна киша: Шта је то

У наш регион стиже жута, крвава или блатна киша: Шта је то

Са друге стране, најмање зарађују чистачи чија просјечна мјесечна зарада износи 709 марака, слиједе шивачи (724 КМ), портири (733 КМ), његоватељи старијих особа (736 КМ) резачи тканине (745 КМ), кројачи (758 КМ), радници погребне службе (785 КМ).

Према резултатима међународног истраживања које је проведено унутар Алма Кариер, водеће групације на тржишту услуга запошљавања у 12 земаља источне и централне Европе, а које је обухватило и БиХ, у односу на просјек, радници у БиХ чешће се осјећају подцијењенима од стране послодаваца.

Чак 55 одсто запослених у нашој земљи тврди како им је плата прениска, узимајући у обзир радне задатке, док отприлике 27 одсто радника тренутну плату оцјењује адекватном, односно разумном.

Према подацима портала "Мојпосао.ба" и на основу размјене информација с послодавцима, највише радника недостаје на подручју сјеверне Босне као и на подручју Херцеговине.

"Осим дефицита конкретно радника у одређеним занимањима и имајући у обзир да је све мање економско активно-способног становништва, до радника се теже долази у овим регијама јер имајући у виду географску позицију, исти се лакше одлучују на одлазак у иностранство да раде због боље плаћених послова и радних увјета", рекли су Фени из портала "Мојпосао.ба".

Када су у питању државе које траже наше раднике и даље су најзаступљеније Хрватска, Њемачка, Словенија, Србија, УАЕ, Аустрија, Црна Гора, те Кувајт.


Помозите породици Папић: Пожар их оставио скоро без ичега

Помозите породици Папић: Пожар их оставио скоро без ичега

"У односу на претходну годину, Хрватска, Њемачка и УАЕ су земље у којима је порасла потражња за радницима из БиХ у овој години", додају из поменутог портала.

Истовремено, жене су и даље мање плаћене од својих мушких колега. Према подацима који су доступни на платформи "Плата.ба" (за протеклих годину дана), жене у БиХ зарађују 14,8 одсто мање од мушкараца.

Подсјећамо, просјечна мјесечна исплаћена нето плата по запосленом у Босни и Херцеговини у јулу ове године износила је 1.262 марке, док је синдикална потрошачка корпа коју је Савез самосталних синдиката Босне и Херцеговине израчунао за август ове године 3.322,90 КМ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.