zaposlenost u Srpskoj

Koja su to najaktuelnija i najtraženija zanimanja ove godine?

  • Извор: АТВ
  • 20.12.2021. 13:41

Kraj je godine, polako se sumiraju utisci iz prethodnih mjeseci. Ono što je ostalo zapaženo jeste da je znatan rast zaposlenih u Republici Srpskoj.

Naime, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku do 30. septembra bilo je zaposleno 282.702 građana, što predstavlja povećanje za 2,7 odsto u odnosu na mjesec mart, kada je u Republici Srpskoj bilo zaposleno 275.539 osoba.

Statistika pokazuje da Srpska u ovoj godini bilježi najveći broj zaposlenih, čime je oboren rekord od prošle godine kada je bilo 274.227 zaposlenih.

Istražili smo, koja su to zanimanja koja su poslodavci najviše tražili tokom 2020. godine.

Prema analizi, koju nam je dostavio JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, tražnja poslodavaca zaključno sa 30. novembrom grupisala se u tri grupe u zavisnosti od stepena stručne spreme.

„Analizirajući broj zaposlenih lica po strukama i zanimanjima za pomenuti period vidimo da poslodavci iskazuju interes za zapošljavanjem lica koja su u najvećem broju prijavljena na evidenciju nezaposlenih, a to su ekonomisti, pravnici, te profesori razredne nastave, ali i lica čija su zanimanja deficitarnija, a to su profesori matematike i fizike, profesor informatike, diplomirani farmaceuti, ljekari, dipl. inženjeri elektrotehnike i dr“, naveli su iz JU Zavoda za zapošljavanje RS.

Kada su u pitanju zanimanja građana koji imaju završenu četvorogodišnju srednju školu, poslodavci su najviše tražili ekonomske tehničare, medicinske sestre-tehničare, operatere na računaru i mašinske tehničare, tvrde iz ove institucije.

Кada su u pitanju zanati najviše je zaposleno prodavača, konobara, vozača teretnih vozila, bravara, obućara, te zavarivača.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske tvrdi da je potražnja poslodavaca veća za zanatima i tehničarima nego za građane sa fakultetskom diplomom.

„Bilježimo rast privrede pa se samim tim povećava i potražnja za radnicima. U razgovoru sa drugim poslodavcima dolazi se do zaključka da se najviše tražilo radnika u ugostiteljskom sektoru, metalskoj industriji, ali i drugim privrednim granama. Naravno, zanati su ti koji prednjače, konobari, kuvari, varioci su nekako najtraženiji“, rekao je Trivić za ATV.

Dodaje da, iako u manjoj mjeri, traže i zanimanja sa visokom stručnom spremom poput elektrotehničkih i informacionih nauka.


  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)