Дамјан Шкипина за АТВ

Који послови су најтраженији у Српској?

  • Извор: АТВ
  • 17.02.2024. 11:37

Завод за запошљавање Републике Српске спровело је истраживање тржишта рада за 2023/24 годину.

"Истраживање је обухватило 1114 послодаваца који укупно запошљавају 52.837 лица", рекао је у АТВ јутру Дамјан Шкипина в.д. директора Завода за запошљавање Републике Српске.

Он је нагласио да је истраживање дало доста квалитетних показатеља о стању и кретању на тржишту рада и прогнозама за будући период.

"Када је у питању истраживање тржишта рада које се односи на 2023. годину, ако посматрамо по дјелатностима, највећи раст су биљежили послодавци из дјелатности грађевинарства, 50 посто, док су највеће опадање пријавили послодавци из индустријске области, 16,7 посто", рекао је Шкипина.

Он је истакао да је, када је у питању процјена финансијских ефеката пословања у 2023. години, већина послодаваца биљежила раст.

Који послови су најтраженији?

"Уколико говоримо о укупном броју послодаваца који су запошљавали нове раднике у 2023. години, послодавци су најчешће пријављивали проблеме са запошљавањем у категоријама: помоћни радници, конобари, обућари, трговци, шивачи, кувари, возачи теретних возила, зидари, армирачи, механичари, ЦНЦ оператери, доктори медицине и инжењери електротехнике", рекао је Шкипина.

Он је истакао да су највеће потешкоће у проналаску радника имали послодавци из преређивачке индустрије, грађевинарства и услужне дјелатности. 

Којих лица на бироу има највише?

"У 2023. години навешће учешће у укупној регистрацији незапослености имају лица са трећим степеном образовања, 32,3 посто, затим лица са средњом стручном спремом, 32,1 посто, неквалификованих радника је 20,3 посто и учешће лица са седмим степеном образовања је 11,3 посто", рекао је Шкипина.

Он је истакао да је са евиденције Завода за запошљавање по основу запослености и обављања приватне дјелатности избрисано 22.940 лица, односно 1911 лица мјесечно.

"Анализа запошљавања на мјесечном нивоу показује да је највећи број запослених лица био у марту и септембру, док је најмањи број запослених био у јануару мјесецу", рекао је Шкипина.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.