ATV

Statistika

Kolika je maksimalna penzija koju možete dobiti u Njemačkoj

  • Извор: Агенције
  • 17.07.2023. 13:04

Mnogi u Njemačkoj jedva čekaju da odu u penziju, naročito ako smatraju da će ostvariti penziju iznad prosjeka.

Na kraju dugog profesionalnog života često dolazi razočaranje. Za 2021. godinu prosječna penzija nakon 40 godina rada u Njemačkoj iznosila je 1.370 evra. Oni koji imaju taj prihod sigurno ne smatraju kako primaju bogatstvo.

Povećanje penzija u julu 2023. nije to mnogo promijenilo.

Penzioneri na zapadu se mogu veseliti sa 4,39 odsto više novca - u novim saveznim državama penzije su porasle za 5,86 odsto. U većini slučajeva, međutim, veći finansijski skokovi nisu mogući.

Uostalom, prema podacima Njemačkog zavoda za statistiku, stopa inflacije samo u maju 2023. iznosila je 6,1 odsto. Ali s kojim se primanjima neko u Njemačkoj smatra bogatim?

Srednji prihod određuje bogatstvo

Postoji mjerilo za dohodak prema kojem se u Njemačkoj neko može smatrati bogatim. Da biste to postigli, morate dostići prag od preko 200 odsto srednjeg dohotka.

Prema šestom izvještaju o siromaštvu i bogatstvu iz 2021. godine to iznosi "zavisno o izvoru podataka - od nešto manje od 3.600 evra do nešto manje od 3.900 evra".

Granica procjene doprinosa - 7.300 evra za maksimalnu zaštitu

Ostvariti takvu vrijednost uz zakonsku penziju ne samo da je potpuno iluzorno, već jednostavno nije moguće. Visina penzije izračunava se prema tome koliko je zaposleni prikupio penzionih bodova tokom radnog vijeka.

Tačno jednom bodu može se veseliti onaj ko trenutno zarađuje 43.142 evra bruto godišnje.


Nikad više zaposlenih u Republici Srpskoj

Nikad više zaposlenih u Republici Srpskoj

Ako zaradite više, dobićete više - a ako zaradite manje, dobijate manje bodova. Osim toga, postoji maksimalni iznos koji možete uplatiti u zakonsko penziono osiguranje - tzv. limit za utvrđivanje doprinosa.

Za stare savezne zemlje to odgovara godišnjem bruto prihodu od 87.600 evra. U novim saveznim zemljama to može biti najviše 85.200 evra.

"Za dohodak iznad toga ne moraju se plaćati nikakvi doprinosi", navodi Njemačko penziono osiguranje.

Najveća penzija u Njemačkoj nakon 45 godina uplaćivanja doprinosa

Šta to konkretno znači za visinu penzije? S godišnjim bruto dohotkom koji je jednak gornjoj granici doprinosa, možete ostvariti oko 2.03 boda zarade godišnje. Nakon 45 godina doprinosa, to bi rezultiralo s oko 91 bodom zarade.

Za jedan bod trenutno dobijate ekvivalent od 36.02 evra za zapadnu Njemačku i 35.52 evra za istočnu Njemačku.


"Ako Orić želi da umre, neka umre, ali nema pravo nikoga da vodi u smrt"

Nakon povećanja, vrijednost penzije iznosi jedinstvenih 37,60 evra, navode njemački mediji. Ako sadašnju vrijednost penzije za Zapadnu Njemačku pomnožite s 90 zarađenih bodova, dobićete maksimalnu bruto penziju od 3.240 evra.

Maksimalna penzija u Njemačkoj

Međutim, prema proračunu Njemačkog penzionog osiguranja ni ta se vrijednost ne može postići. U skladu s tim, zaposleni koji je 45 godina uplaćivao maksimalne doprinose u penzioni fond u zapadnoj Njemačkoj između 1977. i 2021. primiće maksimalnu penziju od 3.141,82 evra.

U poređenju s dijelom stanovništva koje još uvijek radi, ni maksimalna penzija u Njemačkoj nije dovoljna da bi se neko smatrao bogatim.

Naravno, stvari izgledaju drugačije ako se zakonski propisana maksimalna penzija uporedi s prosječnim prihodima, prenosi "Fenix".

Prema Institutu njemačke privrede (IW) Keln, tu se radi o granici od 1.945 evra.

Ako ste penzioner koji živi sam i imate mjesečni prihod veći od 1.945 evra, već spadate u bogatiju polovinu ove grupe stanovništva, pišu njemački mediji.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:50 Серија: Немирни (16+)

    Немирни' је ТВ серија из 2023. године у режији Дарка Николића, настала према роману Марка Поповића 'Један погрешан корак', а сценарио потписује Даница Николић Николић.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм