ATV

Njemačko penziono osiguranje

Koliku penziju dobijaju njemački penzioneri? Za godinu dana porasla samo 14 evra

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 26.08.2023. 10:41

U Njemačkoj osoba može otići u mirovinu kao “dugotrajno osigurana osoba” nakon 35 godina uplaćivanja doprinosa. Podaci iz 2021. godine pokazuju da prosječna penzija u Njemačkoj nakon 40 godina rada iznosi 1.370 evra.

Njemačko penziono osiguranje objavilo je nove podatke pa njemački mediji pišu da su i u 2022. godini očigledne razlike između saveznih zemalja u isplati prosječnih penzija, piše Fenix magazin. 

Sarland i Sjeverna Rajna-Vestfalija su i dalje na vrhu po visini penzija, a Tiringija i Saska-Anhalt zauzimaju posljednja mjesta. Za kraj 2022. godine prosječna penzija u Njemačkoj iznosi 1.384 evra neto što je 14 evra više nego 2021. godine. Postoji jasna razlika i između polova. Prosječna starosna penzija za muškarce iznosi 1.543 evra neto, dok je za žene namijenjen iznos od 1.173 evra.

Kolika je maksimalna penzija koju možete dobiti u Njemačkoj

Kolika je maksimalna penzija koju možete dobiti u Njemačkoj

“Sve u svemu, primjetno je da je razlika između prosječnih penzija muškaraca i žena u istočnoj Njemačkoj manja, nego u zapadnoj Njemačkoj. Najvažniji razlog: žene na Istoku manje su radile na skraćeno radno vrijeme. Zbog toga su razlike u prihodima između muškaraca i žena tamo manje nego na Zapadu”, objasnio je Deutsche Rentenversicherung. 

Prije su mnogi muškarci u ovim saveznim zemljama radili na dobro plaćenim poslovima u rudarstvu i danas zbog toga primaju relativno visoke penzije, objasnilo je Njemačko penziono osiguranje velike razlike između mirovina u pojedinim saveznim zemljama. 

Kolika će vam penzija biti ako radite samo pet godina u Njemačkoj

Kolika će vam penzija biti ako radite samo pet godina u Njemačkoj

“U poređenju s drugim istočnim saveznim zemljama, penzioneri u Istočnom Berlinu dobili su relativno visoke starosne penzije od oko 1.699 vrra, zbog relativno visokog udjela penzionera s pravima iz bivše dopunske i posebne penzije iz sistema DDR-a", dodali su. 

Njemački mediji navode da su se, u poređenju s prethodnom godinom, penzije tek neznatno poboljšale.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:50 Серија: Немирни (16+)

    Немирни' је ТВ серија из 2023. године у режији Дарка Николића, настала према роману Марка Поповића 'Један погрешан корак', а сценарио потписује Даница Николић Николић.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм