Објаснили зашто

Компанија из БиХ са више од 2.000 радника обуставила производњу

  • Извор: Агенције
  • 17.11.2023. 17:20

Компанија из БиХ "Арселор Митал Зеница" привремено је јуче обуставила производњу.

Фирма је саопштила да је производњу обуставила због лоших услова који владају на тржишту челика.

Компанија је прошле године имала приходе од милијарду и 54 милиона КМ по чему су били четврта највећа компанија у ФБиХ, пише "БизнисИнфо.ба".

Остварили су добит од 41 милион марака те су по том сегменту заузели девету позицију.

Осим тога, према званичним подацима на крају прошле године зенички "Митал" је упошљавао 2.192 радника, по чему је такође био један од најважнијих привредних субјеката у БиХ.

Томе треба додати и фирму "Арселор Митал Приједор" која дијели судбину зеничке фирме, а која је лани имала приходе од 75 милиона КМ и око 700 запослених.


Снимљен језиви звук продора магме

Снимљен језиви звук продора магме

Ова компанија рудом снабдијева зеничку творницу. Прекид производње ће се, између осталог, негативно одразити на жељезнице које су превозиле робу, али и на низ других компанија с којима се зенички гигант сарађивао.

Обустава рада, макар она била и привремена, драматично ће погодити привреду БиХ, индустријску производњу и извоз који је свакако у паду ове године.

"Након пажљивог разматрања и процјене свих расположивих опција, 11. новембра 2023. године смо привремено обуставили рад своје Високе пећи, након чега је сукцесивно обустављена производња и у осталим погонима. Производња у Ваљаоницама обустављена је 2. новембра 2023. 'Арселор Митал Зеница' намјерава наставити са нормалним радом чим дође до опоравка потражње на нивоу који омогућава одрживо пословање", објавили су из ове компаније.

Иначе, европско тржиште челика тренутно је у паду, с тренутним смањењем потрошње челика у ЕУ које је почело у другом кварталу 2022, због сукоба у Украјини, невиђеног раста цијена енергије, трошкова производње и инфлације, све усљед растуће економске неизвјесности.

Услови потражње значајно су се погоршали у другој половини 2023. године, а очекује се да ће се овај негативни циклус наставити, вођен континуираном економском неизвјесношћу која је резултат високе инфлације.

"Арселор Митал Зеница" се почела суочавати са проблемима у пословању још од средине прошле године, и то усљед глобалних кретања на тржишту челика и сировина. Од 2021. године, цијена коксног угља порасла је за 300%, цијена електричне енергије је порасла за 44%, а цијена земног гаса за 80%. Трошкови жељезничког транспорта такође су порасли за 25% од 2021. године.

У истом периоду, садржај жељеза у руди из рудника који снабдијевају "Арселор Митал Зеница" пао је са 53% на 47%, што значи да се за исту производњу челика мора куповати више руде.


Раскрсница збунила возаче: Ко овдје има предност

Раскрсница збунила возаче: Ко овдје има предност

Осим тога, продајне квоте на тржишту ЕУ су ограничене, због заштитног режима који је наметнула ЕУ, и суочене су са јефтиним увозом челичних производа из Турске, произведених путем електролучних пећи које користе старо жељезо.

У свему томе, у посљедње три године плате радника су повећане за 32% због инфлације.

"Сви ови фактори заједно директно утичу на могућности да Арселор Митал Зеница конкурентно производи челик путем интегралне производње, што доводи до привремене паузе у производњи. То се наравно одразило и на нашег снабдјевача жељезном рудом, јер је Арселор Митал Зеница зауставила допрему руде из приједорских рудника у периоду обуставе производње", навели су.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!